Wednesday, December 1, 2010

Oh hello December...

january > february > march > april > may > june > july > august > september > october > november > DECEMBER!!!

welkam December...i'm so excited, happy but nervous! y? in few days my status not single but married! durghhh, i'm so nervous! nebes2 jgk tp sgt excited n happy t'amat sgt sbb akan b'gelar isteri org pd 18 Dec nnt...alhamdulillah, sudah smpi seru utk mendirikan masjid!

byknyer pahala mendirikan masjid nie n dptlah menghidari drpd wt dosa! biaselah kte nie manusia x kan penah lari drpd wt kesilapan yg mengundang dosa...insyaAllah kte sentiasa ingin b'ubah utk menjadi org yg lebih baik bkn pd sesama manusia sahaja tp pd DIA..insyaAllah :) semoga Allah memberi bimbingan n kuatkan iman aku n bakal suami ku semoga kami dpt menempuh cabaran alam rmhtangga plak!

smmgnya lebih mencabar la kan alam rmhtangga nie..mse bujang nie pn dh byk pengalaman org sekeliling aku nie wt aku ngeri n jd pengajaran pd aku! semoga aku blh m'jadi isteri yg solehah pd suamiku..i will try my best! if i'm not the best pls teach me to be the best in your heart...coz i don't want to sehidup semati sahaja tp aku nk m'jadi bidadari yg akan melayanimu di SYURGA kelak...amin!

byk nyer ilmu2 rmhtangga yg kena d pelajari...semakin berat tggjwb slps nie! b'harap segala tggjwb kte b'sama2 lakukan yer abg! tolak ansur n kepercayaan amat penting dlm hbgn kte! pasni lebih byk perasaan yg perlu d jaga...ibu mertua, adik-b'adik ipar! kawen bkn dgn dia seorg tetapi kte kawen dgn keluarganya sekali. love them and respect them too!!! last note, you know how much i love u, i adore u and i need u!

Monday, November 29, 2010

His Coming!

yeayyy, my fiance is coming back to KL tomorrow! esok aku apply cuti tuk hntr kete g services pastu ptg g ambik my fiance kt LCCT...sempat jgk la blk rmh dlu sblm gerak ambik dia pn...klu lepak kt rmh Nilai pn ok jgk! tgk la cmne...tgk mood!

whatever it is...i'm so happy coz I MISS HIM SO MUCHHH... :)

Sunday, November 28, 2010

On My Weekend

minggu2 t'akhir b'gelar CIK...slps nie b'gelar PUAN plak...huhuhu! opsss, x lame jer lagi nie..m'hitung hari sudah! sgt pantas masa b'lalu..pejam celik pejam celik dlu gf then fiance and few days as a wife! alhamdulillah, seru sudah smpi tuk mendirikan masjid! moga dpt la memikul tggjwb yg lebih berat! amin2...

so, weekend nie bz gak la! sgt2 pack...smlm pg aku wt OT kt ofis! gara2 audit hjg2 thn nie kena la settlekan keje yg tangguh2 lg. smpi la kul 3 pastu g jumpe adik angkat aku, Fieda yg dh lame jgk x jumpe! itu pn leh t'lupe b'janji dgn dia tue..siap plak aku wt appointment dental kt Endah Parade ptg tue! so t'pakse la cancel coz nk jumpe adik angkat tue..kte org g Mines jap pastu pi Giant Kinrara plak coz aku pn nk beli brg..aku beli baju kurung kt First Lady tuk annual dinner nnt! x yah la nk lelebih sgt coz nk ikut budget je pn..pas settle shopping tue g mamam kt puncak jalil dhtue lek...smpi rmh pn kul 9 lebih! penat woooo...

arinie plak pi Sogo dgn adik angkat aku tue n kwn aku! naik LRT jer pn coz senang x yah nk pening cari parking n nk tempuh jem kt KL tue! naik LRT dr bukit jalil pastu benti kt stesen Bandaraya! g Sogo pn nk cari handbag tuk mak aku tuk birthday dia pas wedding aku nnt! pehtu pi Times Square plak! mmg rambang mata la kt sane alih2 rembat beg sandang satu...mmg beg sandang tue dh lame pn target nk beli tp xder yg b'kenan d hati..nie mmg paling memikat hati ler! huhu...murah jer pn bkn mahal! aku bkn jenis org2 yg suke beli mahal pn...bru nk lega lek rmh akak aku call plak ajak pi Mines! aduhhh...menguji kesabaran tul! g jgk ler ke sane...giler lenguh kaki aku nk b'jln!

akibat aktiviti 2 ari tue mmg lenguh ler kaki nie dok b'jln! nie la wiken yg plg bz n plg penat laa...ape2 pn happy coz dpt jumpe adik angkat aku tue sbb sthn lbh gak x jumpe...

**mls nyer nk g keje esok...kaki lenguh2, bdn penat!

Sunday, November 21, 2010

Gonna miss my teddy bear Part 2

arinie aku pi hntr Chenta aku g LCCT coz dia kena outstation kt Kelate!

flight dia kul 1 lebih...kul 11 dh smpi rmh dia tuk gerak ke LCCT..smpi LCCT kul 12 lebih pastu b'pusing2 cari parking! giler pack la parking time tue...dh la panas yg amat! jauh jgk la parking...

smpi sane aku bru tau benda bru kt LCCT tue...dh lame x fly kan mane la nk tau pn! rupe nyer skg nie self check in kt kiosk! mslh nyer kiosk ada 4 sahaja pastu org kena beratur pjg la kan..kt mesin tue kena la tulis kte nyer no reference booking flight kte x silap aku...coz tgk dr jauh je pn..

pas settle self check in kte org pi mamam kt Mcd...pas mamam terus hntr dia kt gate tuk boarding tue...n as usual sesi say goodbye to him! yes, aku menangis! so sorry x leh nk thn2 n b'lakon x sedih la...coz mmg sebak pn so airmata pn dgn murahnyer menitis..huhu

mlm nie td Chenta call aku nangis lg ok! jgn la meluat plak dgr pe aku cte nie kan...coz aku nie mmg CENGENG...CONGEK pn...nk wt cmne dh lahiriah cmnie kan...i am who i am k...huhuhu

damn, i gonna miss HIM so much!love u my teddy bear! don't notty2 ok! huhuhu

Raya Haji 2010

sbb kemalasan nk update blog...so, arinie aku bru t'gerak ati nk meluangkan masa tuk update blogku...huhuhu

cte dh agak basi la pn kan...coz pasal Raya Haji yg bru2 nie..aku cuti 2 ari, 18 & 19 Sept...18 tue aku pi ambik borang kawen aku yg dh settle tue! alhamdulillah selesai perkara tue...skg leh pikir benda lain plak..

pas ambik borg tue aku pi Seremban Parade tuk survey baju dinner tp xder...kuciwa! pastu pi Jusco Seremban 2 g layan movie dgn my bro, adik aku n my kazen! layan cte Takers! best la jgk cte tue...not bad la!

ok then, actually on 17 raya haji tue aku n family x pi mane2 pn..duk kt rmh jer! so, plan aku nk wt kek tue d teruskan aritue...wt pulut kuning plak mlm nk raya tue! actually slh fhm dgn ibu aku..aku nk pulut putih yg gaul dgn kelapa tue tp dia pi rendam pulut tue dh kuning...aku pn pelik jer!

"ibu, nape pulut nie kuning?"
"kan kamu kata nk wt pulut kuning mkn dgn rendang"
"lorrr...org nk wt pulut yg mkn dgn kelapa tue la"

aritue borak2 pasal pulut tuk kawen...so, tetibe aku t'ingin nk pulut putih mkn dgn kelapa tue! so, aku ckp la nk wt mse raya haji nnt...pulut kuning tue wt mse kenduri kawen aku nnt...tp ibu aku slh fhm la plak..huhu...xpe la ibu, maceh ikutkan kehendak anak mu nie..huhu

ok2..b'balik pd cte pasal kek tue...aku wt kek pelangi plak kali nie...lepas dh bakar tgk kek tue gebu jer naik cume bhgn atas dia cm lembab...x tau pe silap nyer..tp licin jgks...lum sempat nk simpan dh licin dh pn! haishhh..pastu ibu request suh wt lg kek tue..so aku wt kek pelangi lg ari jumaat tue...jd2 tue jd...tp ader jer slack nyer...aritue manis n atas lembab..yg nie plak dh kering ape semua..manis tue so2 jelah tp cm bantat plak..bile d sejukkan tue kek tue makin mengecut ke dlm...

sila rujuk gmbr2 d bwh ape yg aku wt tuk raya haji thn nie...huhuhu







Gonna miss my teddy bear!

today is the day...hrmmmmm! sgt tidak suke ok...

arinie hntr chenta ke airport coz dia akan outstation ke Kelantan smpi la 1 Dec nnt...huwaaaaaaa! dugaan sblm b'kawen...huhuhu :(

abg kt sane jgn notty2 tau...tau ler gegurl kt sane putih2 gebu...huh!

Monday, November 15, 2010

BiLa Kita Boleh Menjadi TUNANGAN orang tanpa sedar~Harus baca!

Percaya atau x, kita boleh ber”tunang” tanpa sedar?? Yup, kita boleh bertunang tanpa kita sedar, bila seorang lelaki, berhasrat untuk mengambil seorang perempuan untuk dijadikan isteri. Eh, itu memang normal bukan? Tapi, yang anda mungkin x tahu, anda sebenarnya sudah bertunang bila situasi seperti berikut berlaku:

Lelaki menyatakan hasrat ingin menjadikan perempuan itu isterinya, dan perempuan itu bersetuju. Adakah dikira telah bertunang? Padahal tidak ada ibu bapa perempuan tersebut.

Pinang dari segi hukum fiqah, bererti pihak lelaki menyatakan hasrat berkahwin pada pihak perempuan. Itu dipanggil pinang. Bila perempuan menjawab setuju, maka jadilah perempuan itu tunang laki tersebut.

Situasi yang dianggap pinangan:


"Aku nak jadikan kamu sebagai isteriku"

"Kahwinlah dengan kita bila2"

Bila si perempuan bersetuju, dia akan jadi tunang. Sama ada bercakap dalam telefon, tetap dah jadi tunang.

Contoh:
"lelaki sebut dalam telefon, "I nak jadikan u isteri I lah"
Perempuan tersebut jawab, I sukalah, I setujulah, oraitt I’m fine, oklah, I redha atau apa2 yang menunjukkan dia suka dengan “pinangan” lelaki tersebut, maka ia sudah dianggap bertunang.

Jadi, bila dia dah jadi tunang orang tanpa sedar, bila ada lelaki yang meminang, hukumnya haram.




Kita orang melayu time nak tunang duk bawang rombongan 1 bas, bawak barang2 pinangan, itu sebenarnya adalah ADAT bukan dari segi hukum Islam. Dari segi hukum Islam, dah jatuh hukum tunang.

Persoalan ialah bila Ibu bapa xde. Mengikut hukum syarak, kalau perempuan itu sudah diizin pada syarak. Sebagai contoh, perempuan yang cerdik, yang baligh, yang blh berfikir, etc dia sudah dianggap bertunang.

Bila perempuan tu x menepati hukum syarak tersebut, contoh seperti x baligh lagi(baru darjah 3 mungkin), perempuan tu bodoh(x boleh berfikir), gila, dan sebagainya, makanya wali diperlukan untuk jawab “pinangan” tersebut.

Haaa, adakah anda ternganga bila tiba2 tau anda sudah menjadi tunangan orang tanpa sedar?? Haaa, ayokkk, x tau. Hehehe.

Klu sye da xde....

Name aku Amir.. Aku de sorg awek.. Sorg??? huhu.. Awek aku ni mmg lawa giler r!! Sbb die lawa tu r aku ngn membe2 aku berebut.. Nasib aku baik la, aku dpt jugak die....memandangkan aku ni pun kategori org yg handsome.. hahaha..
OOPS! lupe! Name awek aku ni Nadia.. Kitorg x same kampung tp satu sekolah.. Satu hari ni aku dpt twrn smbung blajar kt satu IPTA ni.. Awek aku pn dpt.. Alhamdulillah result SPM kitorg cemerlang walaupun aku pun x percaye boleh dpt 7A.. Hahaha.. Tp mmg giler r.. Walaupun kos yg ditawarkn same, tp aku terlambung kt utara n die lak kt Selatan..

Die ni kuat jeles tu jgn ckp laa.. hidup aku dia yg aturkan.. selama aku satu sekolah dulu, jgn hrp la aku nk kuwa ngn membe2 perempuan aku.. Jgnkn kuwa same, pndg pun x boleh.. Kdg2 aku rimas jugak ngn die.. T aku ckp byk ngn die, mau die marah2 then merajuk.. Benci tul aku.. Aku tau die sygggg sgt2 kt aku. Aku tau die mmg x lyn mane2 lelaki yg cube usyar line die.. Kdg2 aku bengang jugak if ade lelaki yg hntr2 msj kt die walaupun die x reply..

Tp sebenarnye aku ade sorokkan sumthing drp die.. Disebabkan kitorg pun da terpisah jauh, aku mule la nk test market kt utara ni.. Jahatkn? Aku rase bebas!!! Aku pn rase die mcm tu jgk kot.. Yelah, die kn lawa.. Msti r ramai jantan usyar die.. Disebabkan aku nk menutup perasaan prasangka yg buruk2 tu, aku mula r berkawan ngn ramai perempuan kat sini.. Setiap kali org tanye status aku, mesti aku jwb aku single.. Aku selalu kuwa ngn member2 perempuan aku kat sini.. Mmg lagak cm org single.. Aku selalu teringatkan die time aku tgh berfoya2.. Bile wktu mlm sebelum tidur, msti die yg call aku.. Aku? Kdg2 kot.. Tp aku syg sgt kt die.. Aku ckp kt die, membe2 aku kt sini semuanye jantan.. Die ckp die pun same.. Sebelum kitorg end call mst die cerita2 kenangan kami bersama.. Die selalu ckp, "kalau sy da x de baru awk leh gatal dgn perempuan lain".. Kdg2 aku mrh die sbb die ckp yg bukan2 walaupun hakikatnya aku mmg da menggatal da pun.. Kdg2 aku selalu jgk create pergaduhan ngn die.. byk kali die nangis time gaduh2 ngn aku.. pernah tu aku tertengking dia.. kesian die.........

"SAYA SAYANG AWAK! SAYA NAK AWAK!"
Tibe2 aku terkejut drp lamunan.. Rupa2nye member perempuan aku, Tiqah.. Aku pn dgn bangang aku terima..
Mase duit PTPTN kuwa, aku beli sebijik henpon lg. Satu henpon khas tok msj Nadia, satu g utk Tiqah.. Dlm tempoh aku belajar kt sini, mcm2 tipu aku wat.. Aku tipu dua2 perempuan tu.. Tp hati aku tetap sygkn Nadia.. Mungkin sbb jauh, perasaan tu kdg2 bercampur.. Tiqah pn mcm Nadia.. Sejak aku couple ngn minah ni, aku dah x kuwa ngn member2 perempuan lain.. semuanya kembali mcm mase aku ngan Nadia dulu.. Aku terasa bersalah sgt.. Tp dlm mase yg same aku just nk hilangkan perasaan bosan sorg2 kat sini.. "Kalau la Nadia tau.." Kdg2 aku terfikir nk berterus-terang.. Tp aku x berani.. Kalau dulu aku tidur pukul 1.30, sekarang ni pkul 3.30 kdg2 pkul 4.. Yelah sbb nk gayut dgn dua2.. Semua org x tahu siapa aku sebenarnya walaupun roomate aku sendiri.. Setiap kali aku balik kampung, Nadia x balik.. Yelah.. U dgn sekolah mane same.. Cuti lain2.. Cume ade sekali tu kitorg dpt cuti same2.. Cuti raye kn.. Time aku jumpa ngn Nadia, aku sorokkan henpon satu lg tu kat rumah.. Nadia makin lawa! Berseri2.. Mane2 lelaki tgok gerenti r cair ni.. Nadia ckp cinta die hanya utk aku.. Selama die berpisah dgn aku, die semakin rindu, semakin syg n cintakn aku.. Utk hilang rase camtu, die habiskan mase dgn belajar.. Kdg2 die ckp belajar smpai tau2 da mlm.. Die happy sbb hati aku masih x berubah utk dia sorang.. ERR! aku terasa bersalah sgt.. "Kalau sy da x de, baru awk leh gatal dgn perempuan len tau!" ckp die sambil tergelak2.. Perkataan tu da berjuta kali kot die sebut.. Aku tgok muke die yg lembut tu.. Die bersuara, kalau habis belajar, die nk aku ikat die sebagai tunang.. Pastu die nk kami kerja, kumpul duit byk2 n kahwin then sambung belajar lg.. Beria2 die menceritakan impian die kt aku...

Permainan aku berlarutan sehingga sem yg ke 4...
Pada satu hari ni aku g makan ngn Tiqah mcm biasa... Heboh kampus aku jd tuan rumah untuk satu pertandingan perbahasan antara IPTA. Kebetulan hari ni ulangtahun ke 3 aku ngan Nadia.. Mcm biase aku g mkn ngn Tiqah kt cafe.. Mase Tiqah tgh ambil lauk, aku terniat hati nk cek msj die.. Terhenti jantung aku, berlambak2 msj sorang jantan yg bersayang2 kt inbox dia.. Aku pn angin r.. Mase Tiqah duduk, aku soal2 dia smpai menangis minah tu.. Sebelum ni x terniat pulak aku nk cek.. Tiqah ckp die ttp sygkn aku.. Aku pun mula terfikirkn Nadia.. Tibe2 ade sekumpulan awek dtg kat meja aku time2 gini la pulak.. X lame pastu aku nmpk Nadia.. Aku menelan air liur.. Rupe2nye, Nadia ambil bahagian dalam pertandingan tu.. Bila Tiqah nmpk ramai2 awek tu dtg kt aku, pelik r die.. N dgn kuasa Allah, semua terbongkar pada saat tu.. N Tiqah sendiri mengaku yg dielah awek aku kt depan Nadia.. Aku tgok Nadia menangis.. Die x bercakap sepatah haram perkataan pun.. Cume die berikan aku sekotak hadiah ulangtahun kami sebelum dia tinggalkn aku.. Aku terus putuskan hubungan aku ngn Tiqah.. Mase aku balik hostel, puas aku call Nadia.. Aku hntr msj berlambak2 kt die.. die x reply pn... Aku sedar, die dah benci aku..

Rupanya Nadia masih menerima aku.. Aku happy sgt2.. Aku berjanji x nk kecewakn die lg.. 2 minggu kejadian itu berlalu.. Org2 sekeliling aku mula menjauhkan diri daripada aku.. Nk2 yg member2 perempuan aku la.. Aku dah x kesah da.. Aku dah berubah.. Aku cuma nk dapatkn keputusan yg cemerlang sampai time akhir sem nanti. Aku nk dptkn kerja baik2.. Apa2 pun aku nk ikat Nadia dulu.. Kdg2 aku berasa malu sgt kt Nadia nk2 bila teringatkn mak ayah dia.. Nasib baik die x pergi report kat mak n ayah dia.. hehe.. Dlm tgh syok2 berangan sambil membelek2 kemeja baru hadiah ulangtahun daripadanya mase hari kejadian tu, tibe2 aku dpt msj drpd member Nadia.. "Nadia eksiden!" Ermm.. Hati aku tibe2 jd x sedap.. Msj kedua drp member die smpai lg.. Terasa panas muka aku bile bace msj tu.. "Nadia da X DE.. Die kne langgar ngan kereta mase lintas jln.." Mcm org gila pas aku bace msj tu.. Aku ambil keputusan balik kejap kampung walaupun terpaksa ponteng kelas..

Aku rase kosong.. Kosong sgt.. Teringat gelak tawa die, teringat suara die, muke die yg lawa tu.. Aku menangis dlm bas.. Aku x peduli ngn org2 yg pndg aku.. Kali ni aku betul2 menyalahkan diri aku.. Semua kenangan aku ngan Nadia bermain dlm kepala aku.. Aku xmampu menahan perasaan sedih ni.. Berulang kali aku bace msj terakhir Nadia mlm td.. "Awk, sy nk tido.. Mcm biase, sy sygkn awk utk selamanye walaupun awk da lukekn ati sy, sy maafkn... Tp ingat! Kalau sy x de baru awk leh gatal ngn perempuan len tau! Hehe.. Nk mrh la tu.. Sy leb awk! Sweet dreamz.." Ya Allah! Kuatkn hatiku ni.. Semasa aku sampai, jenazahnya belum tiba lagi.. Ye.. Aku pun terus mencoretkan kisah ini.. Semoga menjadi pengajaran kt korang.. Air mata aku berguguran sepanjang mencoretkan kisah ni.. Tapi aku tau, Nadia x kn kembali da.. X de lg msj Nadia, panggilan Nadia.. X de dah ungkapan "kalau sy x de" tu dah..

Teman2.. Aku mintak sedekahkanlah fatihah utk nya.. Mungkin ada yg memperlekehkn kisah aku ni.. Tp bg aku, inilah kisah yg plg bermakna utk aku.. Utk selamanya aku menyayangi kau, Nurul Nadia bt Zainarruddin..
Mungkin kejap lagi jenazahnya tiba.. Aku nk bersiap2 utk beri penghormatan terakhir buat die yg aku sygi.. Sememangnya cinta die utk aku shgga akhir nafasnya... Aku mampu merelakan pemergiannya... Tabahkn hatiku Ya Allah.... -Al Fatihah.....

Sunday, November 14, 2010

My Teddy Bear

syg, jom tgkp gmbr...dh lame kte x tgkp gmbr same!
erkkkk...biar betik nie??

korg jgn t'kejut plak yer..bkn teddy bear aku yg ckp cmtue tp teddy bear aku iaitu tunang aku nie...huhuhu

tgh hari td otw nk g wedding member ofis kt Cheras tetibe jer dia ckp cmtue! giler siot mesti la aku t'kejut yg amat w/pn aku nie giler b'gmbr kan..tp rase nyer entry sblm nie penah aku cte yg tunang aku nie bkn kaki b'gmbr sbb tue aku pn maleh nk ajak b'gmbr dgn dia..lgpn bile dia dh cmtue aku pn jd penyegan nk b'gmbr (mksd aku dgn acting giler2 aku la setiap kali snap pic tue) bile dgn dia standard pic senyum jer! xder la nk giler2 cm kapel2 lain tue dua2 tau nk acting cmne..cute jer!

abg dh b'ubah tuk b'kecimpung tuk giler b'gmbr ker? huhuhu..syg on jer! dh lame x snap2 pic nie...tp td pas aku ckp "aikk, bkn abg x suke b'gmbr ker?" terus dia sentap! ala sentap manja2 gitu pastu leh ckp "yelah kamera hntrn tue nnt kte frame kan jelah!!" hahaha...don't be like that la my lovely fiance! bile dpt kamera cmtue lg la syg giler b'gmbr..jgn abg yg malas tgkp gmbr syg n kte b'dua nnt sudah la yer!!! huhuhu

u look so cute la abg td...jom kte b'gmbr lg ek? huhuhu..leh wt album kenangan nnt leh tgk mse dh tua2 nnt... "love u so much" :)

Samba De Futsol

selesai sudah Mini Futsal Persahabatan anjuran Sime Darby...ada 4 company iaitu Jaring, Mimos, Amanah Raya n Sime Darby lerrr...huhu

seawal kul 5 lebih aku dh bgn b'siap (aku jenis menepati masa ok!! bile lmbt aku yg risau nnt) so, awal2 dh pesan dgn tunang aku suh set alarm ayam (kfc nyer clock tue) dia tue...huhu

dh siap2 ape semua sempat la on9 fb dlu then kul 6 stgh aku kejut tunang aku coz aku nie alarm yg kena btl2 kejutkan dia if not dia tue dok layan tdo jelah nnt...then kul 7 suku aku gerak g ambik dia kt rmh...

rupe2 nyer tmpt tue x jauh mane pn..biase la aku nie bkn tau sgt jln2 kt KL nie kan! bile sebut nama tmpt tue confirm aku jwb "cm jauh je nie" sian nyer aku x abis explore jln2 kt KL nie...duk t'peruk dlm rmh jer mane nk tau nyer pn...

aku smpi tmpt tue kul 8:03 pagi...ada 2 member team aku dh smpi n tgh bekpes time tue...so, sementara tgu futsal bermula n member2 yg lain smpi aku n tunang aku pn bekpes..menu yg dorg sediakan adalah mihun, mee goreng, air teh O n air teh tarik...

actually ari jumaat tue kte org d agihkan baju jersey merah coz tkt nk pakai baju yg akan dpt nnt tue gatal2 ker coz x basuh...tp kt sane rupe nyer kena tukar jgk coz Mimos pakai baju kaler merah! baju kte org dpt kaler kuning! w/pn x brp nk minat kuning nie tp ok la jgk..aku order size L tp besau giler laa..nasib baik ada size M tue pn rase besar jgks! sbb rase diri nie cm besar sgt kan...huhu

anyway, dlm kul 9 lebih kte org dh start game..ladies Jaring yg main dlu lwn dgn Mimos! dorg kire mantop jgks ler..mse nie aku main as striker! siyes pancit coz jap lari atas jap lari bwh nk cover bwh..alih2 smpi aku rase nk muntah..kte org seri game nie..pastu rehat team lain lwn then kte org plak lwn Sime Darby! main as striker gak tp aku rase keeper kte org nie cm x mantop nie so aku tukar dgn dia..aku jd keeper! di ulang..aku as KEEPER! alhamduillah la w/pn x penah training as keeper tp aku manage tuk jaga gol dgn baik cume bolos 1 (bolos nie pn aku x pasan bola tue kt mane2 alih dh melantun kt player team aku terus gol) then kte org lwn Amanah Raya yg kte org tgk mmg dia mantop n fit la mse lwn team lain tue..tp dgn kte org xder la terror sgt jgk..w/pn kte org nie cm team cap ayam tp leh jgk la kekang dorg drpd jaringkan gol byk pn! mmg kalah dgn dorg tp good game la! ramai sokong team Jaring..huhu

so, d cni aku nk kongsikan korg moment2 kte org b'gedik d dpn camera yg semestinye mmg kte org nie gediks jgks...hahahaa...jgn t'muntah darah tgk gmbr2 nie sudah la yerrr...enjoy!!







Thursday, November 11, 2010

Borang Kahwin

alhamdulillah, borang kahwin sudah d hantar ke Pejabat Kadi Seremban...minggu dpn kena collect blk selepas settle...moga semua b'jln lancar tanpa sebarang masalah!

nasib baik my bro yg keje kt Tropicana tue ada so xder la mslh sesat nk cari tmpt tue...x yah pening nk guna GPS mencari lokasi tuk hntr borang..thanks bro!

doakan semua b'jln dgn lancar...amin2 :)

Friday, November 5, 2010

Puncak Jalil

xder signal soma?
pastu cmne nk b'tenet?
nk pakai line ape plak tuk b'tenet?
adehhh...confirm bosan nnt!!!

itulah mslh yg aku akan hadapi awal thn 2011 nnt coz rmh yg aku akan duduki nnt xder signal soma ok! damn...smlm bru t'pikir nk tanye akak yg kt aij tpm tue..nasib baik t'ingat nk tanye gak coz biaselah product nie nk kena tgk signal kwsn tue ada ke x..klu xder jgn harap la nk b'tenet guna product tue ok..

so, ada ape2 suggestion? aritue tunang t'chenta suggest ambik pakej celcom tue coz nnt aku kai hp bru (hp hantaran) huhu..tp mse tue aku ckp x nk coz hp tue page dia kuar kecik jer x puas aku nk tgk lerrr..lebih prefer tenet kt laptop gak! lgpn ambik pakej celcom tue cm mahal jerr..cm skg bil aku pn brp sgt jer..plg2 mahal pn 30 hengget..plus dgn product tuk aku b'tenet nie rm35 jer..

cmne nie? huwaaaa...nnt dh la aku x nk pasang astro kt rmh klu internet pn xder lg aku meroyan weiii..ape mau bikin kt rmh! bosan wooo...huhu...

sila bg cadangan korg yg bernas plssss tp biarlah budget yg b'patutan yerrr...huhu

Wednesday, November 3, 2010

Glitz & Glam

mahu bergaya?
mahu menjadi perhatian org?
mahu merasai anda ala-ala seorang artis?
mahu berjalan di atas red carpet?

yeahhh, inilah masanya anda bergaya sakan...perasan ala-ala seorang artis yg b'jln di atas red carpet dan anda menjadi perhatian org!!!

J****g Annual Dinner 2010 at the Royal Ballroom of the Palace of Golden Horses! giler x meriah noks...tmpt Mawi kawen tue! hahaha...ape2 pn Palace kan mmg hotel yg t'sergam indah..1st time aku duk kt Serdang nie mmg bgnn nie lah yg aku kagumi smpi pndg 3 4 kali la coz design nyer yg cantik cm istana! huhuhu

so, ape gaya dress yg nk d beli nie? ape2 pn aksesori aku dh aim mane nk beli...hahaha...tp mslh nyer aku g ker Annual Dinner nie? coz tarikh dinner tue 1 minggu lg wedding aku dowh! ada ker budget nk g Annul Dinner nie? bknnyer g dinner tue kena byr tp nk spend tuk beli dress & aksesori lg...tmbh plak aku mne la ader dress tuk g dinner nie pn..hrmmm

byk dh search kt website tp semua mahal2! yg aku adore sesgt skg nie jubah kaftan! giler siyes gorgeous dowh plus aku kan kai tudung...baju tue pn menutup aurat..x lebih2 sgt pn..sweet jer pn klu kai! tp mahal jgk..plg murah aku tgk RM160..mane nk korek duit nyer? tuk wedding lg penting nie..mcm2 nk guna pas kawen nnt..huwaaaa

tp nk g jgk Annual Dinner tue coz nie la 1st time aku join Annual Dinner kt ofis aku nie spjg 2 thn lebih kt cni..mane la tau pasni dpt keje lain ker x ker aku kempunan nk g nnt..huhuhu

**nk jubah kaftan!!! budget oh budget!!!

Panggilan Hangit?

hepi besday to YOU
hepi besday to YOU
hepi besday to ABANG
hepi besday to YOU...

yeahhh, 1 Nov aritue besday my fiance yg t'chenta! w/pn plan aku x b'jln spt yg d rancangkan tp alhamdulillah hadiah tetap ada!

panggilan hangit? yes, tunang aku t'kena panggilan hangit drpd HOTFM yg dihangitkan oleh Faizal Ismail (FBI) ari jumaat lepas on 29 Oktober! aku emailkan panggilan hangit tue pada 23 Oktober rase nyer lepas kami b'dua balik drpd Cavenzi tue kot!

mse tue kepala aku ligat menuturkan bicara dlm email tue tp actually x b'hrp sgt pn coz sblm nie penah gak hntr tp xder ape2 pn..alih2, 29 Oktober pg tue aku dpt panggilan WITHELD...cm pelik jer aku pn jwb jelah ingatkan panggilan interview ker kan..huhu tp rupe nyer FBI..kelu lidah nk b'ckp time tue coz x sangka!

so, kami b'bincang supaya panggilan hangit tue lancar! pd mule nyer FBI suh aku join sekali dlm panggilan hangit tue tp aku segan plus aku tkt aku t'gelak jer nnt dh kantoi plak! tp tunang aku bz plak aritue plus aritue ari jumaat..pas dia meeting g sembahyang jumaat plak

pas sembahyang jumaat kbtln aku kt Cavenzi nk byr deposit home pakej tue then FBI call lg ckp nk hangitkan tunang aku on 1 Nov tp aku suh dia try gak call lg time tue so FBI call n aku la pembuka bicara panggilan hangit tue..b'lakon jd resah gelisah konon btl2 ada mslh..hahaha..punye la mengamuk la tunang aku tue smpi sebut WHAT THE FISHHHHHHHHH...hahaha...smpi kt FISHHHHHH tue dh tentu la TETTTTTT kan!

ramai gak dak ofis dgr siap ada yg rajin nk rakam lg..hahaha..thanks la korg! leh wt simpanan kami b'dua kan..anyway, thn nie aku bg hadiah kemeja lengan pjg kt tunang aku coz aku mmg suke tgk laki smart2 kai kemeja nie...

tp bile dia try alih2 x muat plak..huhu! so 1 nov tue jgk kte org terus g tukar blk coz dh cukup 1 minggu 1 nov tue, nnt x dpt tukar plak klu dh lebih 1 minggu...g la sesama kt tmpt tue tp kemeja aku pilih tue xder size yg kte org so kena la pilih kemeja lain tp still cantik jgk coz pilihan aku jgks..huhu..n tunang aku pn suke pilihan kemeja aku tue w/pn dia ckp kemeja yg aku 1st bg tue mmg smart pn..

happy birthday abg, moga pjg umur, murah rezeki, moga kita sudah b'sedia menempuh alam rumahtangga n kita hidup bahagia dgn b'tolak ansur, b'tanggungjawab dan penuh dengan kasih sayang...amin2..sama2 lah kita tegur menegur jika ada yang x kena d mata kerana kita x kan tau kesilapan diri kita sendiri sehingga org menegur kita.. :)

I LOVE YOU SO MUCH!!!

Tuesday, October 26, 2010

Nampak Kurus Laa!

ok, harapan volleyball tuk ke final sudah t'tutup rapat! so, insyaAllah dpt no2 ke bwh bkn no2 ke atas yer!

wopss, off topic plak...anyway, arinie cm biase aku pi tgk volleyball w/pn bkn team aku yg lawan coz aku nie kan smgt kesukanan t'lebih! hahaha..malah aku plak lg awal drpd player2 nie

tgk ada sorg akak nie dh masuk kt court volleyball tue so aku pn join dia sekali then dia ckp "leeya nmpk kurus la skg nie" rase bangga? rase gembira? rasa suke? yg penting aku cm ayat biase "kurus ker? mane ada, cm biase jer rase!"

but then bkn sorg jer yg tegur cmtue but hampir 5 6 org dh tegur cmtue! so adakah diet aku b'jaya plus lotion mustajab? mgkn jgk..tiap2 mlm mmg rajin sapu lotion mustajab n mlm pn kureng nk menyelerakan diri tuk mkn..tgh hari x mkn byk cm dlu! alhamdulillah, gastrik x menyerang!

berat aku skg? hrmmm..let me guess...aku x timbang pn lg coz mls nk kuciwakan diri sendiri coz last timbang dh 58kg jer..ape la sgt turun 2 kg tue coz dlm sekelip mata leh naik blk..lain la turun 10kg ker leh la nk mendabik dada skit..tp mmg aku terasa pn aku kurus coz suar jeans aku sll tang perut mesti sedat d tolak perut buncit nie tp skg x cm dlu dh..pastu td aku kuar aku rase suar aku semakin londeh padahal sblm nie cantik fit jer kt punggung..huhu

nnt aku timbang la berat bdn aku yg t'kini bile aku rase nk timbang coz kt bilik aku nie tunang aku ada belikan penimbang berat bdn tue...huhu..nnt2 lerrr..kasi chance turunkan bdn lebih byk lg...target 50kg nie!!

chaiyokkk..chaiyokkk!!

Saturday, October 23, 2010

masuk FINALLL

yups, aku tgh cte pasal bola sepak lerrr..nogori den masuk ke FINAL...alhamdulillah!!!

aku nie dh kembali giler bola blk...dlu mse sekolah aku minat gak tp bile team2 yg aku sokong lawan jer aku tgk tp sejak nogori den cm tenggelam tue terus dh x fllw sgt cm dlu addicted giler!

skg kembali kegilaan bola blk...td aku g mkn mlm dgn tunang aku pastu siap call abg aku ada live ke x nogori lwn johor fc kt tv1 coz kt rmh aku bkn ada astro pn..dia ckp kelate lwn kedah yg ada kt tv..frust giler la aku coz aritue dh tunjuk dorg lwn..hampehhh

tp bile smpi rmh tunang aku call kata nogori lwn johor fc ada live kt tv1..yeppiii, leh layan bola!! dh tau dorg masuk final nie rase cm nk g tgk jer coz kt bukit jalil jer pn

TAPIIIII...kelate yg iringan nogori ke final, x best nyer! huhuhu...aku nie bkn la kenegerian ker ape tp korg pn tau kn negeri belah tue emo t'lebih bab2 bola nie..ada ajalah rusuhan la, b'gaduh la...naik gerun tinggal dlm negara sendiri padahal kire sedara negara sendiri gak...x phm tul..

wtpe la nk emo t'lebih2 sgt pn..bkn team korg menang korg masuk d hadiahkan masuk syurga! relak laa..name pn adat pertandingan ada kalah menangnyer! so, tgk! sokong team korg! bile kalah redha...bile menang raikan! full stop!!! x yah nk t'emo sane t'emo sini alih2 org pn naik gerun nk tgk bola..

sbb tue la kt negara kte nie bile ada game bola x penah penuh pn stadium coz kes2 cmnie..klu korg tgk la kt luar negara tue ada x cm kt cni penyokong dorg? xder pn..rilek2 jer dorg tue tau..kot kt cni naik tkt nk bgn anak2 g tgk bola supaya dorg nie ada smgt kesukanan..ada smgt memberi sokongan..tp bkn aku ckp negeri yg tue yer b'mslh...negeri lain pn ada jgk cume negeri sane je lebih kritikal la skit! hihi

Hampir Selesai...

alhmadulillah, hampir selesai urusan wedding aku...syukur segala urusan dalam perancangan dan b'jln lancar sekali...

mula2 aku g collect cheque insuran kete aku kt Proton Puchong dhtue direct g ambik kad kawen yg sudah siap...puas hati!! mse tgh tgu tue aku dok mencari blk kad kawen yg t'sgt cute yg aku tgk mse aku order kad kawen aku tue tp xder jumpe la plak...ingatkan nk suggest la kad kawen tue kt kengkawan lain yg nk kawen...mmg comey dowh! huhuhu

ok then kte org g ke Cavenzi tuk mengisi lapang sblm gerak ke Cheras...mmg x menyesal aku mengajak tunang aku g cuci mata kt Cavenzi Puchong tue coz b'baloi-baloi..ingatkan sekadar cuci mata tetapi kte org dpt home pakej yg plg best sekali...

home pakej tue sofa L, meja tv, coffee table, meja mkn n 2 set bedroom only RM1,999.00!!! tp sbb kte org nk tukar 1 set bedroom nyer katil plus RM86 then kos penghantaran ke Nilai RM150 dan kos penghantaran brg selebihnya ke rmh kami RM100..kire total semua RM2,400.00 la...sgt b'baloi coz sofa L tue bkn jenis kecik2 yer...besar wooo! meja tv pn bkn jenis kecik2 kt Giant tue tp besar jgk ok..meja mkn pn ok gak cume meja mkn tue bkn kerusi yg 6 biji kerusi tp 2 biji kerusi jer...klu nk tau cmne dtg rmh aku nnt...hahaha

settle kt Cavenzi dgn senyum smpi ke telinga coz dpt 2 small pillow leh letak dlm kete..nice!! then kte org terus g Giant tuk mengisi perut yg lapar..tup tap tup tap smpi kul 3 then gerak terus g Cheras tgu kt KFC dkt dgn stadium bola sepak n dkt dgn HUKM tue...ambik souvenir VVIP dlm kehujanan..huhu

selesai sudah urusan aku arinie...alhamdulillah! pasni nk settlekan souvenir biase, bunga pahar, alas dulang n etc...

mode : senyum lebar hingga ke telinga tp kena cari duit cover budget lari skit...

Thursday, October 14, 2010

Zaman Sekolah

jeng jeng jeng...tetiba t'imbau kembali zaman sekolah aku...zaman sekolah yg plg aku rindui mase aku sekolah kt SMK Bandar Bintulu...biase la time anak dara, darah muda yg masih panas lg...huhu

actually zaman sekolah dlu aku seorg yg pemalu ok! bg korg yg kenal aku mybe x caye la kot tp mmg cmtue la perangai aku dlu. aku nie jenis suke dgn geng2 aku jer tp bkn la anti sosial ok..tp lebih selesa get along with my close friend only! aku sekolah menengah kt Bintulu smpi tingkatan 4 jer..tp tingkatan 4 stgh thn sahaja...

mse form 1 sweet sgt coz aku t'pilih jd pengawas sekolah! apekah??? cmne la dorg tgk ciri2 aku leh jd pengawas plak kan...actually time tue kte org PJK dlm kelas sahaja n tetibe2 ketua pengawas pmpuan nie dtg kelas aku n pggl nama aku! giler cuak dowh coz pg tue aku ada wt kes sbb dtg sekolah lmbt n pengawas tulis nama aku (cm s*al dowh coz aku t'lmbt skit jer..ngeh3x) so, pegi jelah b'jumpe dgn guru displin pas kena pggl tue. otw nk ke bilik guru displin t'serempek member aku nie n tanye dia g mane..rupe nyer tujuan dia same dgn aku, punye la cuak kte org dua coz dia plak bru2 tue kena tgkp bw liquid kt sekolah time spotcheck..hahaha

hmpir 10 org kot dlm bilik displin tue n dlm ketakutan weiii...punye la byk rotan pelbagai size kt dlm bilik tue..alih2 cikgu displin b'suara "korg tau knp korg d panggil ke sini? korg tau ape kesalahan korg?" perghh, nk jatuh jantung aku dgr dia ckp tue!! sekali cikgu displin wt gimik plak..wakenabeb la pn semua pelajar "sbnrnyer anda semua t'pilih utk m'jd pengawas di sekolah ini" kah kah kah..rase nk ku debik jer cikgu tue wt lawak plak dia kan...tp dlm hati suke n x percaya jgks!

seronok jgk jd pengawas coz rase cm b'kuasa skit..pastu best bile part meeting pengawas coz leh skip kelas pastu jeng jeng jeng...pas meeting g wt spotcheck setiap kelas la pn..best yg amat!!! leh geledah beg org, jumpe benda tue, jumpe benda nie..hahaha...tp aku nie pengawas yg nakal gak coz bile ada spotcheck aku sound check kengkawan aku suh sorok brg2 dorg...hahaha! dhtue w/pn aku pengawas aku sendiri degil coz g sekolah kai cincin pastu x pasal2 kena tegur dgn pengawas junior..siot jer! then aku la pengawas plg malas nk g tandatangan kedatangan kt bilik pengawas tue..klu x b'sign aku suh kwn aku tlg sign kan...damn! x kuasa aku nk ke sane pepagi..hihihi

form 2 aku still pengawas la pn..tp time nie dh nakal skit coz aku main2 cinta dgn dak form 1 kelas sblh...hahaha..giler gempak! tp main2 cinta plg bosan aku rase kot coz cm aku ckpkan aku nie kan pemalu..declare as cinta pn atas dasar surat menyurat pn (rase nk t'guling2 aku gelak coz aku tulis surat cinta) nk dating tue xder makne nyer pn coz aku pengawas kan..dtg sekolah pg tue ada tugas jaga kwsn2 ikut jadual, rehat pn cmtue gak..blk sekolah terus blk jelah pn...mesti dia bosan kapel dgn aku time tue..hahaha

form 3 xder yg menarik pn..coz focus on PMR! layannnnzzz..sibuk dgn kelas tambahan mlm plak, giler bosan dok ngadap buku jer cm la aku nie ulat buku pn..pastu bile dpt result w/pn x teruk tp kuciwa n sgt jeles dgn kwn aku coz aku rase aku leh wt lg baik drpd tue..tp bkn leh ubah blk kan..sesal pn x guna...

form 4 plg best jgks coz geng aku time tue semua lelaki ok n sorg pmpuan (pengkid) eh2, jgn ingat aku pengkid sama dgn member aku tue plak tp time tue agak t'pengaruh jgk la dr segi pemakaian..suke suar besar2, baju besar2..pakai cap! dlu pn rmbt aku pendek x penah pjg...so, dlu aku ala2 tomboy la tp g sekolah aku kai tudung..klu aktiviti sukan ker ape ker aku dtg sekolah x kai tudung..hihihi..rindu geng2 aku nie coz sgt giler2...dlm 10 org kot geng aku time tue! semua dok blkg2..kire nyer geng aku nie geng2 budak nakal n jahat skit..yg duk dpn2 tue dak2 baik n tumpu pd pelajaran! w/pn aku pengawas lg time tue aku mmg semakin nakal time tue..

w/pn form 4 plg best tp plg sedih jgk coz p'tghn thn aku dh kena pindah ke Kuching yg lg sedih tue...x dpt nk say goodbye, hugs n kiss kwn2 aku coz ari last aku nk g sekolah tue ibu aku x kasi g sekolah lg coz dh sibuk2 nk packing2 brg...sedih giler dowh..dorg semua kecewa coz aku x dtg sekolah cm aku janjikan...sedihnyer!! rase nk g cari dorg semua blk coz dh lost contact dh..

oh yer, mse form 4 nie ntah dtg giler ape gak nyer aku fall in love dgn mamat iban nie but good looking ok..geng aku jgk la pn tp dia x tau aku suke dia till few days aku nk move to Kuching coz member aku yg pengkid tue gtau! haha..siot x leh x simpan rahsia dowh! time form 4 nie zaman aku minat kartoon dlm Ujang tajuk Aku Hidup Dalam Blues...siyes giler minat! plus mamat tue pn minat n suke lukis gmbr mamat dlm kartoon n pmpuan dlm cte tue...bile dia tau aku suke dia tue n tau aku nk pindah..dia duk sblh aku (dia pn nebes nk ckp dgn aku time tue) pastu dia ckp nape cpt sgt nk pindah Kuching (aikkk, cm bg respon baik jer nie tp dh t'lmbt) then dia bg aku kad kartoon yg aku minat sesgt tue...siyes! kata2 yg dia tulis blkg kad tue mmg best...hahaha but aku x tau aku letak mane dh coz byk kali pindah randah nie..huhu

oh windu nyerrrrrrrrr zaman sekolah! winduuuuu kengkawan aku yg giler2 dlu...n yes, aku penah ckp dgn kwn aku sorg nie "weiii, mane port korg ponteng sekolah ek? nk join blh?" hahahaa...mmg pengawas hampesss la aku nie...hihihihi...mesti korg pn ada zaman sekolah yg korg rindui kan? klu blh nk putar blk masa nie tuk ke zaman sekolah blk...hrmmmm..xpe ape yg jd dlu n ape kte lalui dlu mengajar kte erti kehidupan, kawan, sahabat, cinta n yg penting ILMU yg b'guna utk kte... :)

Kisah Lelaki Ego

Dia terlalu sayangkan aku. Itu yang aku sangat pasti. Atas sebab itu aku rasa terlalu selesa kerana aku yakin dia tak kan meninggalkan aku. Dia sanggup mengetepikan kepentingan diri sebab nak menjaga hati aku. Sering aku biarkan dia memujuk dirinya sendiri bila dia merajuk. Buat apa aku nak pening-pening pujuk dia kalau dia sendiri akan kembali padaku dan meminta maaf atas keterlanjuran sikapnya sendiri. Sebarang perselisihan, dia yang akan mengalah dan dia akan menyalahkan dirinya sendiri walaupun jelas memang salahku.

Dia wanita yang rela berkorban apa sahaja kecuali satu, dia tak mahu dirinya disentuh sebelum kami memiliki ikatan yang sah . Dan atas sebab yang satu itu aku rasa dia perempuan yang membosankan. Nak pimpin tangan pun tak boleh. Apatah lagi nak peluk. Ada pun bergesel bahu itu pun sebab aku yang sengaja. Sampai satu tahap aku rasa dia sangat membosankan. Aku cemburu tengok kawan-kawan aku boleh pegang tangan awek diorang. Tapi aku? Bila aku cakap macam tu, dia cuma senyum dan cakap pada aku, “Belum tentu perempuan yang sentuh boyfriend dia tu sayang boyfriend dia lebih dari saya sayang awak… Belum tentu perempuan tu ada masa susah senang boyfriend dia macam saya ada untuk awak…

Yang nyata, aku langsung tak setuju jawapan dia tu. Aku tengok pasangan lain bahagia, sudah tentu girlfriend kawan-kawan aku sayangkan mereka sebab girlfriend masing-masing membelai kawan-kawan aku dengan penuh kasih sayang. Tapi aku? Jangan harap. Balik-balik jawapan yang sama. Tunggu lepas kahwin. Aku bosan tahu tak! Sampai satu masa aku dah tak tahan lagi. Aku minta kami berpisah. Aku nampak air matanya berlinang tapi sikit pun aku tak rasa kasihan.

“Mungkin kita tak ada jodoh. Awak lelaki yang baik. Awak berhak dapat perempuan yang lebih baik. Saya nak awak janji dengan saya satu benda, untuk kali terakhir. Satu hari nanti bila awak jatuh cinta dan awak betul-betul sayangkan dia, hargai perempuan tu. Mudah-mudahan perempuan tu akan sayang awak, terima awak seadanya, hormati awak sebagai lelaki dan yang paling penting bahagiakan awak. Saya akan bahagia tengok awak bahagia,” tu kata-kata terakhir dia untuk aku. Dia senyum walaupun air mata berlinang.

Argh! Tak habis-habis nak tunjuk mulia. Bosanlah dengan perempuan macam ni. Malas aku menghadap dia lama-lama. Cepat-cepat aku nak blah dari situ. Tiba-tiba ada bunyi hon dan sedar-sedar aku sudah tersungkur di seberang jalan. Satu dentuman yang kuat bergema dan aku lihat dia terbaring di hadapan sebuah kereta. Dia selamatkan aku! Lelaki yang dah menyakitinya! Darah membuak-buak keluar dari kepalanya. Ambulans datang dan membawa aku dan dia pergi.

Di hospital keadaan kelam kabut. Dia perlu dibedah segera kerana kecederaan teruk di kepala. Ramai kawan-kawan dan keluarganya turut ada sama. Aku tengok seorang wanita yang hampir sebaya ibuku menangis. Mungkin ibu dia. Mengalirnya air mata seorang ibu kerana aku. Rasa bersalah menimpa aku. Aku dah sakiti dia tapi dia rela berkorban nyawa untuk aku. Aku berdoa semoga dia selamat. Semoga aku sempat meminta maaf. Semoga masih ada ruang dalam hati dia untuk aku. Dia sangat baik. Aku tak mahu kehilangan dia. Dia ikhlas sayangkan aku.

Selepas beberapa jam pembedahan selesai. Dia berada di dalam ICU. Dia koma, tapi doktor kata dia masih mampu mendengar. Tiba-tiba seorang kawannya menghampiri aku. Kawannya menghulurkan sesuatu. “Aku rasa benda ni dia nak bagi pada kau,” hanya itu yang gadis itu ucapkan pada aku. Kawannya terus berlalu selepas itu. Pandangan kawannya pada aku penuh benci. Tahukan kawan dia tentang kejadian sebenar? Yang nyata aku tak pernah mahu berbaik dengan kawan-kawan dia. Pernah juga dia bersuara tentang hal itu tapi aku sekadar buat tak tahu.

Pulang sahaja aku buka bungkusan itu. Pasti hadiah untuk hari lahirku. Hari lahirku dua minggu lagi. Balutan kertas itu kubuka dan di dalamnya ada botol kaca berbentuk hati. Di dalam botol itu penuh dengan origami berbentuk bintang. Ada kad kecil berwarna biru kegemaranku. Aku sebak membaca bait-bait dalam kad itu.

“Dalam origami bintang ni ada kata-kata saya untuk awak. Awak buka setiap hari SATU sahaja. Mungkin saya tak dapat nak hubungi awak setiap hari sebab kesibukan kerja. Tapi, bila awak baca setiap hari, anggaplah setiap hari saya berhubung dengan awak. Saya nak awak tahu setiap masa awak ada dalam hati saya. Happy Birthday sayang…”

Aku buka botol kaca berbentuk hati itu dan kuambil satu bintang. Kubuka origami itu dan di dalamnya tertulis, “Love is like a poisonous mushroom. You don’t know if it is the real thing until it is too late..” Aku tersenyum sendiri. Aku buka lagi bintang yang seterusnya. Walaupun dia meletakkan syarat satu hari cuma satu. Di dalam semua origami itu penuh kata-kata semangatnya untuk aku dan suara cintanya yang ikhlas. Demi Allah, sepanjang aku bergelar lelaki dewasa, inilah pertama kali aku menangis semahunya. Air mata aku tak berhenti mengalir sepanjang membaca kata-kata dalam origami itu sehingga habis semuanya kubaca. Aku telah menyakiti seorang wanita yang luhur.

Aku melawatnya di hospital. Walaupun mukanya penuh calar, bibirnya pucat dan kepalanya berbalut, dia tetap cantik di mata aku. Dia bukanlah wanita yang memerlukan make up tebal kerana dia memiliki kecantikan asli. Atas sebab itu aku menghalangnya terlalu rapat dengan mana-mana lelaki kerana gusar jika ada yang tertarik. Dia sekadar menurut. Demi menjaga hati aku. Aku capai tangannya yang berselirat dengan pelbagai wayar yang aku pun tak tahu. Sejuk tapi betapa lembutnya tangannya. Pertama kali aku menyentuhnya.

Aku bisikkan ketelinganya, “Sayang..saya datang… Cepatlah sedar. Saya rindukan awak. Saya banyak bersalah pada awak. Saya minta maaf,” pertama kali aku minta maaf darinya. Tiba-tiba denyutan nadinya jadi tidak menentu. Aku panic.

“Hei, apa yang kau dah buat pada dia? Tak cukup kau sakiti kawan aku?” jerkahan kawannya mengejutkan aku. Doktor dan beberapa jururawat bergegas masuk dan aku diminta keluar.

Setiap hari aku berdoa supaya dia cepat sembuh, cepat sedar. Aku gusar sekiranya Allah mengambil nyawanya. Bukan aku tidak redha dengan ketentuan, aku sedar aku masih perlukan dia. Aku sayangkan dia. Genap dua minggu, aku mendapat berita dia sudah sedar. Aku bersyukur. Inilah hadiah hari lahir yang paling bermakna untuk aku. Dia juga sudah dipindahkan ke wad biasa. Aku mahu melawat dia. Aku rindu senyuman dia.

Aku mendapat panggilan telefon yang meminta aku mengambil tempahan. Namun kerana terlalu gelojoh, aku terlanggar botol kaca bentuk hati pemberian dia. Ah, semuanya akan aku uruskan nanti. Aku biarkan serpihan kaca bertaburan di lantai.

Tak sangka dia menempah kek khas untuk aku. Dia atas kek itu tertera bahagian belakang jersi pasukan bola sepak kegemaranku, Arsenal berserta namaku dan nombor kegemaranku. Aku senyum sendiri. Bahagianya aku.

“Abang bertuah. Girlfriend abang cakap dia tak tahu apa-apa fasal bola. Dia cuma tahu pasukan apa yang abang minat dan nombor yang abang suka. Sebab tu dia tempah kek ni khas untuk abang dan minta abang ambil sebab dia nak buat surprise. Dia cakap
dia nak makan kek ni dengan abang. Kakak tu cantik, baik pulak tu. Abang kirim salam pada akak ya? Abang jaga akak tu elok-elok,” ramah gadis yang bekerja sebagai juruwang di kedai itu memberitahuku. Aku senyum sepanjang jalan ke hospital.

Sampai di hospital aku lihat dia sedang duduk di atas katil. Tiada sesiapa bersamanya. Dia sekadar termenung. Aku senyum padanya. Dia seakan terkejut melihat aku datang. Aku terfikir juga, boleh ke orang sakit makan kek? Tapi kan dia nak makan kek ni dengan aku.

“Sayang.. terima kasih kek ni. Saya happy sangat awak dah sedar. Adik cashier kedai tu kirim salam pada awak. Dia cakap awak nak makan kek ni dengan saya. Saya suapkan ya?” aku suakan sudu pada dia. Tapi sesuatu yang aku tak pernah duga, dia tepis tangan aku sampai sudu terpelanting ke lantai. Dia tak pernah kasar dengan aku. Dia selalu melayan aku dengan lembut. Aku pernah cuba pegang tangan dia pun dia tolak dengan baik. Mungkin dia terlalu terluka dengan aku.

“Baliklah. Saya makin sakit tengok awak. Bawak balik kek tu sekali. Saya tak nak tengok apa-apa berkaitan awak lagi,” pantas dia menarik selimut menutup muka. Aku terkedu sendiri. Dia tak mahu pandang aku lagi. Hati dia dah tertutup untuk aku. Dia tak pernah macam ni. “Baliklah. Saya makin sakit tengok awak. Bawak balik kek tu sekali. Saya tak nak tengok apa-apa berkaitan awak lagi,” pantas dia menarik selimut menutup muka. Aku terkedu sendiri. Dia tak mahu pandang aku lagi. Hati dia dah tertutup untuk aku. Dia tak pernah macam ni.

Selang beberapa hari, aku datang lagi tapi katil dia sudah kosong. Aku risau jika apa-apa yang buruk berlaku padanya. Dari jururawat aku tahu dia sudah dibenarkan pulang kerana keadaanya sudah stabil. Tapi yang mebuatkan jantung aku hampir gugur bila jururawat itu memberitahu dia masih menjalani rawatan susulan dan terapi kerana dia lumpuh. Dia lumpuh kerana aku!

Itu semua tiga tahun yang lalu. Sejak kejadian tu aku tak pernah jumpa dia lagi. Tahu apa-apa khabar berita pun tidak kerana aku memang tak pernah nak berbaik dengan kawan-kawannya. Walaupun sudah tiga tahun tapi aku masih merinduinya. Aku tak jumpa wanita yang mampu menyayangi aku lebih dari dia. Ah, panjangnya menung aku sampai nasi di hadapan mata sudah hampir dingin.

Baru aku hendak menyuap makanan ke dalam mulut, mataku terpaku pada satu wajah yang duduk selang beberapa meja dari aku. Dia? Aku pasti tu dia. Senyum dia masih sama. Tapi keadaan tidak lagi serupa. Dia sedang makan bersama lelaki lain.
Sesekali aku lihat dia mengusap perutnya. Dia mengandung. Maknanya dia sudah kahwin. Dan aku lihat lelaki yang juga makan di sebelahnya mengusap-usap tangan dia. Pasti itu suaminya. Dan aku sedar aku tak setanding suaminya sebab lelaki itu kelihatan lebih serba-serbi dari aku. Air mataku rasa ingin mengalir. Senyuman mahal milik dia yang dulu cuma untuk aku kini khas buat lelaki lain.

Suaminya lelaki bertuah. Itu aku tak nafikan. Cuma suaminya yang dapat menyentuhnya. Cuma suaminya yang dapat melihat apa yang terlindung. Dan aku sangat pasti, cuma suaminya yang mendapat takhta paling agung dalam hatinya yang suci.

Dia seperti botol kaca berbentuk hati yang pernah diberikan padaku dulu. Botol itu sudah pecah, namun aku sudah ganti dengan yang baru. Yang sama tapi tak serupa. Botol yang lama dipilih oleh dia dan yang baru dipilih oleh aku. Walapun aku masih menyimpan serpihan kaca botol itu, bentuknya tak lagi sama macam dulu. Dan sangat mustahil untuk kembali seperti dulu.

Pesanan buat semua lelaki, hargailah wanita yang menyayangi kamu. Jangan jadi macam aku. Matanya sangat cantik tapi aku selalu biarkan dia mengalirkan air mata dengan perbuatanku. Hidungnya yang kecil dan comel selalu aku sesakkan dengan asap rokokku walaupun aku tahu dia tak suka dan asap rokok boleh buat dia sakit kepala. Bibirnya sangat indah tapi aku selalu biarkan bibir itu tersenyum paksa kerana mangalah dengan setiap kemahuanku. Telinganya aku tak pernah nampak, terlindung, tapi telinga itu sering aku biarkan menerima segala marahku. Hatinya sangat lembut, dan aku selalu toreh dengan belati tajam dan aku biarkan dia merawat sendiri luka itu. Akhirnya, aku hanyalah lelaki ego yang tak memiliki apa-apa kerana dia sudah dimiliki orang lain.

Wednesday, October 13, 2010

Guess What???

arinie penat2 bru lek drpd training volleyball, relak2 dlu dlm bilik sejukkan bdn...then g dapur masak air...then g toilet...jeng jeng jeng

guess what??? bilik air bersih wooo...tp tekaan aku slh!!! bkn mangkuk tue yg basuh bilik air tue tp budak master bedroom yg basuh bilik air tue ok!! dia pn siap letak notis cm aku letak notis tue...n notis dia tulis dgn pen MERAH tue!!! aikkk, marah plak?

tp ape kena mengena dia dgn kes aku dgn mangkuk tue plak? cm la dia pakai toilet tue pn...pelik jgk aku! ntah ape angin gak nyer tetibe baik plak nk basuh toilet tue...tp persoalannyer kan notis yg dia tulis tue aku x b'kenan...

hellloooo...bkn aku yg x b'tggjwb tuk bersihkan toilet tue yer tp mangkuk ayun yg ko bw masuk rmh nie duk kt bilik tengah tue yg x reti bahasa...awal2 budak tue masuk pn aku dh msg n remind kt ko kan? aku simple jer syarat aku...sama2 jaga kebersihan toilet tue!!! senang giler kan syarat tue? bkn nyer aku suh dia basuhkan baju aku ker...kemas bilik aku ker...xder pn! tp syarat aku tue pn mangkuk tue x leh laksanakan cmne...x kan ko nk duk cni org lain jd maid ko kot minah? agak2 skit ek...

so, aku msg la dak master bedroom nie..say thanks bersihkan toilet tue tp bkn itu yg aku harapkan pn coz ko xder kena mengena pn dlm permasalahan aku dgn minah tue...tp agak2 korg minah tue terasa ke x terasa? or masih dgn hati kering dia n siap jwb...sye byr duit sewa jgk, sye x wt kotor pn kt toilet tue knp sye perlu bersihkan toilet tue? sedap jer dia menuturkan ayat tue kan? org cmnie duk penjara bgs..sbb org2 kt penjara ckp situlah bilik dorg, situlah berak kencing dorg...haaa, time tue bru ko rase n soalan "knp sye perlu bersihkan toilet tue...sye x wt kotor pn kt toilet tue" t'kena kt muke ko blk...

aku nie bkn suke2 nk cari gaduh dgn org la weiii..buang mase tau x! pstu bkn org tue reti nk sakit ati pn x pasal2 kte plak blk yg sakit ati...org tue ilek2 isap gam jer...mau kte x pedih lg hati tue...hrmmm..tp tue lah ssh...nk jd org baik pn ssh..nk jd org jahat pn ssh...lantak laa...janji awal thn dpn aku x duk rmh nie lg...xder la aku sakit jiwa nk b'dpn dgn manusia2 x reti bahasa lg...hrmmm...

Tuesday, October 12, 2010

12/10/10

korg pasan x arinie ari yg amat la panas! perghhh, rase mendidih kepala hotak aku nie rase bahang kepanasan arinie...arinie aku MC...smpi rmh pn dlm kul 2 lebih itu pn kes aku mls nk tgu basuh kete coz panas yg amat kt luar tue...

blk jer rmh, bilik aku punye la terang benderang, panas yg amat ler...cahaya pn terik masuk dlm bilik aku arinie...d sbb kan mata pn layu aku pn tdo la...bgn jer terus pening kepala coz ada org kacau plak tepon slh nombor plak...pastu plus cuaca panas tue kan...makoiii, rase nk g berendam dlm kolam yg air sejuk jer!!!

moga2 mase wedding aku nnt cuaca sejuk jer, xder la terik cm cuaca arinie...klu x mau pitam aku jd pengantin mse tue...aku nie dh la alergik kena panas!! bkn kes puteri lilin ker ape tp mmg aku x leh la coz cpt tgkp kt kepala aku nie...pening yg amat!! huhuhu

Makan Malam dgn Chenta

pelik jer kan pasal mkn mlm nie pn aku nk update gak...huhuhu...cm entry yg mengada-ngada jer! tp nie kes aku excited coz dh lame sgt x mkn mlm dgn tunang t'syg aku tue...nie kes gara2 aku diet waktu mlm...mlm mmg say NO utk mkn berat2...sll minum air anlene jer..

tp arinie aku nk mkn mlm dgn tunang aku tue..windu jer nk mkn mlm dgn dia! huhu...lgpn dh lame x mkn kt port kte org mkn dpn KTM Serdang tue coz mse puasa aritue kedai tue wt renovation so aku pn x pasti bile dorg start b'operasi...so, dh kbtln kedai tue dh buka leh la g mkn mlm dgn dia kt ctu...

ermmm, mlm nie nk mkn ape ek? sll menu kte org mesti nasi putih 2, 2 lauk then telur dadar...yummy!!

**my chenta, jgn lupe date kte mlm nie yer pas main takraw tue pick me up k...love u so much!

Alhamdulillah...

arinie aku ada appointment kt Ampang Puteri cm biaselah jumpe doktor tuk check up pasal asthma aku nie...

stlh sekian lame menunggu 3 jam lebih bru la dpt jumpe dgn doktor...mmg doktor2 swasta nie leh masuk keje sesuka hati dorg ek? setiap kali aku dtg appointment cmtue la pn...dtg la seawal mane pn...pastu korg siap leh g shopping mall mane2 kot g shopping dlu pn sempat pastu lek kt Ampang Puteri tue...drpd smgt nk jumpe doktor terus ngantuk yg amat la menunggu...arinie aku dtg pn x seawal mane pn coz biase la jln kt mrr2 tue jem...aku smpi dlm 8 stgh x silap aku...aku org ke4 yg dtg awal...

pas jer register aku pi kantin dorg tuk bekpes...kul 9 suku dh settle tue aku naik la tgu doktor...kul 11 doktor br smpi ok! n patient arinie ada 15 org yg aku dgr akak kt kaunter tue ckp..dia pn bising2 doktor tue masuk lmbt...w/pn dia masuk kul 11 n aku org ke4...aku jumpe dia dkt kul 12 ok...nasib baik time tgu ubat selang 3 no jer nk tgu...x ramai plak org kt tmpt ambik ubat...settle!

ape2 pn result jumpe doktor arinie sgt memberangsangkan coz keadaan asthma aku stabil n blh jumpe doktor ikut suka ati aku x spt yg doktor tetapkan kena jumpe 2 bln sekali...so, doktor jumpe sye awal thn dpn yerrr! hahaha..nie pn kes duit entitlement aku 4k sthn tue dh nk abis weiii..tue yg aku risaukan coz sekali visit kt sini mkn 3 rat lebih...so, kena la tgu entitlemen thn dpn bru leh jumpe doktor tue blk..klu x aku kena byr sendiri plak...huhu

alhamdulillah, sgt gembira dgn kesihatan aku skg... :)

Monday, October 11, 2010

Isi Borang Untuk Kerja Kosong

Oleh kerana dah boring isi borang kerja kosong tapi asyik tak dapat, Ajoi menggunakan teknik baru supaya 'company' yang dia 'apply' kerja tue beri perhatian pada permohononnya...

Name : Ajoi
Age : Still young
Sex : Never. still under age
Religion : I only have experience praying my cat which dead 2 years before
Race : I love to race How u know?
Nationality : I don't like National. I prefer Sanyo
IC No : 6735
Tel No : My house no telephone
HP No : Nokia 3310
Address : Jelutong, Penang
City : Nurhaliza?
Postcode : I never post anything
Country : I love travel to London
Status : Secret
Email address : Hotmail
Education background : My teacher said, not bad
Working experience : Last time i got sell pirate VCD
Father's Name : Daddy
Father's IC No : U ask him
Mother's Name : Mummy
Mother's IC No : U ask her
Expected Salary : As much as u can pay
When can start work : Depends on my mood
Highest qualification : Very high
Grade : Also very high
College/University : College
Signature : Can I use chop??

so, rase2 nk cube tuk isi borang keje cmtue x? cube la kot2 nk borang tue kena campak terus dlm tong sampah? huhuhuhu

Sunday, October 10, 2010

10.10.10

what a wonderful day...so sweet 10.10.10 tue kan?

itulah jgk tarikh b'sejarah tuk Dato' Dr Sheikh Muszaphar Shukor dan Dr Halina Yunos...ikutkan aku pn nk jgk la tarikh 10.10.10 tue coz mudah d ingati n cantik sgt tarikh tue...tp lum seru lg...seru aku blm 12 nnt...huhuhu

ape2 pn congrats to both of them...sama padan, sama manis! moga kekal hendaknya ke akhir hayat...agak2 brp riban la abis tuk majlis dorg nie..perghhh, x t'byg la...tp ada gak lg sorg nyer majlis yg melatops jgk...anak org Naza group...perghhh, lg gempaks dowh...lucky her!! wedding yg sudah tentu menjadi idaman semua gadis2 d dunia nie...

ada la kesilapan skit yg aku tgk mse live persandingan dorg nie coz mse dorg b'sanding atas pelamin alas kaki x d tarik pn tuk pengantin letak kakinye...pengantin pmpuan nie plak nmpk sgt kaki dia t'jongket...sian jer mesti lenguh kaki dia..ape kes daa? nie pengantin yg nebes ker pengapit yg nebes nie? hahaha...ape da pengapit dorg nie...

marilah kte doakan kebahagian mereka berdua! amin... :)

I'm Old Enough 10.10.10

Arinie nyer rancangan I'm Old Enough lg best...sblm2 nie budak2 nie g sorg2 jer membeli brg...tp yg arinie nyer seorg kakak b'umur 3 thn lebih membawa adik yg b'umur 2 thn lebih...

ada 2 tggjwb yg d galas seorg kakak tersebut iaitu membeli brg n menjaga adik laki nyer...adik lakinyer plak sentiasa dgn keletah nyer yg penat b'jln...kakaknyer sabar jer pujuk adik dia smpi menawarkan tuk dukung adik dia padahal dia pn bkn besar mane pn...

well done!! dia seorg kakak yg b'tggjwb menjaga adik nya dgn baik...b'jln sentiasa b'pimpin tgn dgn adik nya n pesan jgn melebihi garisan tersebut utk keselamatan mereka b'dua d jln raya...just a good leader! bravoooo

rase2 klu anak2 org kt cni join rancangan tue confirm2 peserta pertama yg fail kot!! bkn memandang rendah tp tgk anak2 org Jepun tue cm cpt matang..tp budak2 kt cni umur2 cmtue sibuk dgn toys, t'kejar sane t'kejar sini dok main...kdg2 suh something dlm rmh sendiri pn ssh sgt...huhu

I'm Old Enough!!

itulah rancangan yg jd kegemaran aku skg waktu wiken pd kul 6pm kt tv3! huhuhu

rancangan nie kt Jepun utk budak2 yg umur dlm 3 thn d suh beli brg d pasar seorg diri tanpa d bantu oleh ibu bapa mereka. tggjwb budak2 nie g sorg2 membeli brg tue n blk ke rmh dgn selamatnyer...

minggu lepas nyer best jgk psal budak laki nie yg kena beli ape ntah lupe plak aku...dia tkt nk g sorg2 n sangkakan mak dia fllw sekali tp mak dia puas la pujuk dia bru lah dia g...itu pn dia nangis2 lg...

tp dia b'jaya gak beli brg yg d suruh tue n slmt blk ke rmh w/pn mse tue hujan lebat...mak dia plak yg nangis kt rmh sedih tgk dia b'jaya blk ke rmh n membeli brg t'sebut...

moral of the story rancangan nie ada bagus nyer kan..coz budak kecik cmtue sudah d bentuk utk m'jd berani n b'dikari utk membeli barang seorg diri..klu kt M'sia nie wt rancangan tue ada ker agaknyer budak2 umur 3 thn nk wt cmtue? berani ker dorg? anak2 kt M'sia nie aku tgk x matang lg tuk umur 3 thn klu join rancangan cmtue....huhuhu

Saturday, October 9, 2010

Kurus Ke?

sape yg kurus? n kurus ker? itulah persoalan yg berlegar di fikiranku! huhuhu..dh tentu la aku ckp pasal diri aku nie...nk ckp pasal sape lg kan...

mslhnyer kurus ker? dok ckp aku nie dh kurus la ape la..pujian ikhlas ke pujian x ikhlas nie? hahahah...bkn pe aku nie tiap2 ari la x jemu2 sapu lotion mustajab tue tp bile ukur still cmtue gak..xder perubahan lgsg pn! tp bile timbang berat mmg nmpk kurang nyer...1 kg stgh kurang...hahaha

kurang tang mane tue x tau la cume skg kai suar mmg rase londeh skit..klu dulu agak sendat la jgk..tali pinggang pn yg lubang ke2 last...skg yg ke3 last..ada la kemajuan skit..skg yg ke3 last tue pn agak2 longgar skit...bangga2! tp x leh excited sgt coz nk kurus nie bkn senang...diet cmne pn cmtue gak...

alhamdulillah, w/pn aku ada gastrik tp aku leh handle lg asalkan waktu lunch aku mesti mkn!! x on time pn xpe janji mkn coz mlm aku x perlu mkn dh...aku minum susu anlene coklat yg lazat itu! ngeh3x! itu sudah memadai if not lgsg x mkn or minum ape2 selain air putih jer...

klu dlu jgnkan mlm...pg or tgh hari pn kena on time mkn woooo klu x mula la gastrik!! dh perut masuk angin tgkp plak kt kepala jd pening...perghhh, mmg x leh blah la sakitnyer kan...

aku masih x puas hati dgn result berat bdn aku skg...aku nk berat bdn aku yg dlu maintain jer 50kg!! itulah paling berat bg aku time dlu...about 3 4 year ago...beli baju pn x ssh nk kena cube dlu..main sauk jer size M or S (tgk cutting) skg nie plak, size L pn kena g try jgk ok coz kdg2 tgk cm besar alih2 bile pakai agak sendat jgk coz cutting baju kan lain2 tue yg payahnyer tue..bile beli suar pn hadapi mslh same tang punggung nie...haishhh! w/pn pinggang cm ok kt punggung plak seksa nk pakai suar...

so, chaiyok chaiyok utk kurus sehingga berat bdn 50kg!!! t'capai ker hasrat aku nie sblm wedding aku? insyaAllah... :)

Thursday, October 7, 2010

Tak Friendly?

helllo guys........wazzup? so, do u think that i not friendly? come on...ko x kenal aku pastu nk complaint2 ckp aku x friendly...x reti nk senyum! x kan aku jd cm org giler plak spjg mse nk t'sengih...ingat aku xder keje lain nk t'sengih jer plak?

tlg la weiii..cukup2 la nk complaint pasal org jer padahal korg sendiri pn cmtue gak..cube cermin skit diri tue sblm nk mengata org lain!!! kt ofis tue dh 2 thn lbh...aku tau la sape pemurah senyuman sape b'lagak sombong sape yg mmg x reti nk senyum dgn org...helllooo, mata aku nie tajam la...aku sering memerhatikan korg semua...

bak kata org x kire la kte nie dept ape pn tp dept lain tue adalah customer kte coz dept lain iaitu colleagues kte tue adalah customer kte...spjg aku berada kt sane la kan kot b'urusan dgn mane2 org la leh jgk la d kire sape yg friendly ker ape...nk aku senaraikan? nk aku g complaint kt superior dorg? x pn aku sound dpn2 jer kt org tue terus...sbb org2 yg cmtue la sibuk2 nk mengata aku plak x friendly...x reti nk bg senyuman kt korg bile dtg dept aku...ader aku kesah????

actually aku nie d byr gaji xder plak tulis include d byr bg senyuman tuk korg! x wajib, x d tuntut n x d byr ok!!! so, peduli ape aku aku nk senyum tuk korg ker x senyum ker pesal isu tue pn nk complaint gak? org lain dlm dept aku tue pn lebih kureng jer dgn aku pesal korg x complaint gak? sbb korg dengki dgn aku sbb senyuman aku nie manis sgt? dengki?

ada hari biaselah kte bad mood ker ape ker mybe kte pn bkn sengaja nk bg mimik muke yg x best kt org, btl x? n mybe time xder mood tue plak korg la yg malang tuk melihat mimik muke yg x best tue...bkn nyer 24x7 pn muke aku cmtue!! kot la ko terus menghukum aku cmtue mmg aku lanyak ko cukup2...aku nie kan leh d kategorikan murah senyuman (time mood baik la yer) coz aku mmg suke senyum dgn org...bg aku bile senyum dgn org tue leh mengeratkan silaturahim...x sombong! tp korg2 yg dok complaint tue kan padahal muke korg tue lg la pahit masin sbb kdg2 kot aku senyum pn korg bls dgn muke cm bab*...so mmg ptt la pn kot aku wt muke x best dgn org2 cm korg yg wt muke cm bab* tue...aku x kire la korg tue level ape pn...level bwhn, atasan atau cleaner atau guard sekali pn...aku xder kire level2 korg tue tuk bg senyuman pn tp korg pn bodoh sombong dgn aku klu aku senyum pn pe guna aku sia2 kan senyuman manis aku tuk korg lg lepas tue...cube ko tanye cleaner2 & guard kt ofis tue ada x aku sombong? siap selamba borak2 dgn dorg lg..klu korg leh? confirm2 nk tgk taraf org tue bru leh...kang jatuh plak standard korg...alahaiii, cm aku x phm jer korg2 kt ofis nie org cmne...hjg jari aku jer hal2 korg nie...

tue la manusia klu b'bangsa Melayu nie..reti nk kondem jer mslhnyer kondem bangsa sendiri jgk...ptt la Melayu nie x maju2...bile dengki jer kondem org nie...bile sakit ati jer wt la cte org tue...tue jelah keje nyer tp x penah nk usaha dgn hasil titik peluh sendiri tuk b'jaya...tp b'jaya sbb kondem org lain...come on la weiii...SILA BELI CERMIN BESAR2...CERMIN DIRI TUE CMNE!!! X PAYAH SIBUK2 KEPOCHI N KONDEM ORG LAIN!!! kot2 nk kondem org pn g la cari cte yg membina minda skit...pasal x senyum pn kecoh ker? mmg sah ko xder keje lain kan? keje ko nk complaint pasal org? mkn gaji buta jerrr

TRUST yourself only!!!

jgn sesekali mempercayai org lain selain diri anda sendiri!! trust me because i tell the truth! wt sekian kali nyer aku t'perdaya dgn manusia2 yg b'gelar kwn nie...

apa shj kata2 aku kt FB adalah HAK aku...korg korg kt luar sane tue phm x ape itu HAK? klu x phm g sekolah blk..konon belajar tinggi2 la tp x reti nk hormat HAK peribadi org lain...yg korg nk KEPOCHI hal peribadi org pesal? dh xder keje lain? mmg xder keje lain la tue...sbb dh korg tue 24x7 dgn FB jer ekk...sbb tue KEPOCHI hal org ek...pastu duk kt ofis mkn gaji buta...dhtue nk kondem2 org lain plak..ko x sedar ker ko sendiri tue pn ada wt slh...ko tue baik sgt ker? stkt nk jual diri supaya org tgk ko baik & mulia tp kondem org lain baik x yah la weiii...nk naik cpt, nk org suke bkn dgn kondem org lain weiii..tue nama nyer penakut!! pengecut!!

come on la klu nk jatuhkan org lain aku pn leh jatuhkan ko lah dlm sekelip mata! tp aku x nk sibuk hal org...wt semak kepala nk pikir hal org lain baik aku semakkan kepala hotak aku nie dgn hal aku sendiri...tp tue la manusia cm korg nie plak sibuk2 nk semakkan kepala ko pasal org lain kan...kain sendiri x nk jaga sibuk nk selak kain org lain ek? pesal? mse korg kuar ke dunia nie korg tue t'lebih "langgar" ke ape yg KEPOCHI sesgt tue? kot t'lebih "langgar" sgt g masuk blk dlm perut mak ko tue supaya reti hormat peribadi org lain...ko jaga jer tepi kain ko sudah!!!

so aku pn nk remind korg2 nie jgn la percayakan sgt org sekeliling kte nie x kire la kwn FB, rakan sekerja n whatever la...manusia nie mudah berubah...mse akan dtg kte x tau cmne hbgn kte dgn org tue...kot2 kte b'gaduh skit ker alih2 segala rahsia kte d sebarkan kt org utk memuaskan hati dia..sdgkan kte x b'gaduh dgn dia pn blkg kte dia wt cte la ape2 la nk kondem kte nie kan plak time gaduh kan? so, LU PIKIRLAH SENDIRIIIII

Wednesday, October 6, 2010

Wat Keje Bodo

cm biasa la kan tmpt aku keje nie mmg suke wt keje2 bodo...pastu suke wt keje last minute! esok ada training kt ofis aku nie...training yg merepek2 bkn mendatangkan hasil pn...kot b'faedah smpi bg income b'lambak2 kt ofis nie xpe gak...nie dok membazir duit hntr org pi training la...tuk mkn2 la...

keje bodo yg aku wt arinie seolah-olah aku buka bakery sendiri plak kt ofis...tgh hari td g beli muffin kt IOI pastu blk ofis packing muffin tue elok2 dlm plastik n letak sekali air mineral cup! utk ape? yeahhhh, utk training esok la...kes jimat kos tue yg wt keje bodo nie! pastu semua nk keje last minute...bile decision d wt adalah bbrp minit sblm kuar lunch tgh hari td...giler x giler punye last minute? aku dh la pantang keje2 last minute nie...confirm2 aku kutuk kaw!!! tmbh2 org yg suh tue...

pastu sibuk nk tlg keje org lain nk bg booklet tuk training esok! helllloooooooo..selama nie dept nie or staff ko kena wt keje handle ape2 ada x ko suh sape2 kt luar sane tue tolong? ada??? ada x? xder kan mangkuk? sibuk t'hegeh2 nk wt keje org konon baik sgt la yer tp ko sendiri gak membebel itu keje dorg biar dorg wt jgn pandai2 nk tlg...ko kan ayat jer lebih tp sbnr nyer ko penakut kan? ckp jelah...x yah nk ckp letup2 bung bang sane sini alih2 ko iyakan jer...

tgk jelah esok betapa last minute nyer wt keje...dgn booklet tue pn x smpi2 kt kte org skg, esok plak br dpt..jgn ko sibuk nk membebel kt kte org nape kelam kabut plak...mmg aku sumbat ko dlm mangkuk tandas kt ofis nie nnt br ko tau...sibuk duk pikir org lain, cm la ko wt cmtue org lain tue suke sgt dgn ko...hahaha...blh blah la kan..konon nk tunjuk baik tp kte org nie jd mangsa...mangsa konon ko nk tunjuk baik tue...nk kena wt keje yg ko janjikan kt org tue...

nk wt baik biar kte sendiri ikhlas n kte wt sendiri...bkn sibuk b'janji dgn org tp yg laksanakan tugas tue pn org lain pastu ko yg dpt nama...ada ko ckp sape yg wtkan? ada? jgn harap lah...confirm2 ko jual nama ko jer...nk bodek org2 t'tentu senang la ko cpt naik pangkat ker naik gaji ker...tp ape ko kesah pn dgn org bwhn yg ko kerah nie pn...janji keje siap pastu ko jual nama ko! biarlah...satu hari nnt ko terima lah pembalasannya...

Tuesday, October 5, 2010

Perangai Cm Babi!!!

membara btl hati aku skg nie smpi selera mkn pn dh xder!!! cm babi, sial pmpuan tue! yups, aku tgh marah pasal housemate aku yg baru tue....

bkn nk marah x bersebab yer tetapi ada sebab!!! klu kt hostel mse kte belajar dlu pn ada schedule gilir2 bilik yg kena cuci toilet...x kire la ko anak raja ker, anak tan sri ker...anak babi ker tggjwb still tggjwb jgk!

dh ko wt taik x kan org nk cuci taik ko tue babi? ko ada otak ke x? ssh sgt ker nk cucikan toilet yg ko sendiri guna tiap2 ari...ko berak kencing mandi dlm toilet tue! dlm agama kte pn dh ditegaskan kebersihan! ko x belajar ker? atau ko reti melayan laki bawa laki dlm rmh jer? tue jer ko tau? pls laaa ingat muke ko cantik sgt ker nk b'lagak dgn aku?

blh plak ckp "sye tak buat kotor pun dlm bilik air tue" ko ingat x wt kotor ko nk biarkan jelah b'puluh tahun sampai b'kulat bilik air tue? ko b'selera ker nk masuk bilik air klu dh kotor? ko jgn ingat ko melawa kt luar org suke sgt kot pengotor tue pengotor jgk!! agak2 la wei jawapan cm babi ko tue pn...dh ko reti pakai reti la sama2 bersihkan!! x kan ko wt taik aku nk bersihkan plak!!! melampau la tue...ko ingat aku kuli ko? ko tanye aku nape letak2 notis dlm bilik air tue? haaa..jwpn tue pn ada kt ko sbb ko pn t'golong dlm org x reti bahasa cm housemate aku yg dlu2...perangai cm babi...cm sial! pastu ko nk persoalkan plak lg...kot aku arah ko pastu aku pn x bersihkan toilet tue xpe la jgk ko nk sound aku minah...nie aku pn tau tugas aku...klu ko laksanakan tugas ko, aku ok jer nk laksanakan tugas aku! baru adil!

sorry la kan aku nk jd kuli kepada manusia cm babi lg kan...ko wt cmtue then aku wt cmtue gak!!! yups, aku letak jawatan la nk jd baik tp aku sendiri sakit hati nk jd kuli manusia babi cm ko! muke dh la x leh blah...so x yah nk b'lagak cm cun n lawa dgn high heel ko yg b'lambak dpn rmh tue yer! xder aku kisah der! kot lepas2 nie ko tgk ko sorg jer bersihkan bilik air tue jgn plak ko nk sound aku plak kan! aku pn tak wt kotor kt dlm bilik air tue!! setiap kali kuar bilik air mmg aku pastikan bersih jer x mcm ko...pas berak leh plak serpihan ko berak tue b'tempiaran kt lantai tue...x reti nk bersihkan elok2! kan patut aku calitkan jer taik ko tue balik kt muke ko bru kena dgn perangai ko yg pengotor tue!!! babiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

Kad Kahwin

yeayyy, kad kahwin aku maybe leh collect Sabtu depan...giler awal la kan...aku ingatkan ambik masa yg lama...rupe nyer kejap jer...klu tau kejap xder la aku t'gesa-gesa nk pi aritue...huhu

ape2 pn alhamdulillah, settle 1 hal...leh pikirkan hal lain plak...tp aku dok pikir agak2 bile mase yg sesuai nk bg kad tue? awal bln 12 ok x? or lg seminggu nk majlis? lmbt sgt plak kot org dh ada program lain...yg jauh2 mybe aku bg awal la...yg kt ofis nie dok pikir bile nk g...huhu

korg nk tau kt mane aku tempah kad kahwin tue? penutup entry nie nnt aku bg link website tue...harga reasonable n cantik! ikutkan aku nk tempah semua jer...hahaha...tp tips tuk bakal2 pengantin ikut budget anda...jgn ikutkan kata org nk mengata ker ape...coz bkn dorg yg sponsor pn! lantak pi la pn lgpn pas dpt kad tue bkn dorg wt frame ke ape...terus masuk tong samapah ok!!!

http://www.kadkahwin.com/ <---- inilah link website tue! sila2 la cuci mata yer...

Monday, October 4, 2010

Oh mengantuk!

skg nie aku kt ofis tetapi aku mengantuk tahan gaban yg t'amat skg nie...nie kes mkn byk mse lunch td coz open house dept aku kan...w/pn aku x mkn byk pn tp x tau nape aku t'amat la ngantuk yg x leh blah sesgt...

ikutkan skg nie aku nk landing jer kan tp bos aku ada dlm bilik nie so x leh la nk lelapkan mata jap...kang landing tmpt lain dia mengata aku dh tukar dept lain plak...coz dia dh penah sound ayat cmtue tp pelik x ckp dpn2 kt aku ok! dia ckp dpn colleagues aku yg lain nie..hahahah...sengal jer! x berani ckp jgn ckp la der...padahal lu pn lebih kurang sama maa...kot xder kt tmpt ko nie confirm2 g gosip2 kt tmpt2 kwn baik ko tue...

ape2 pn alhamdulillah laksa sarawak yg aku wt settle...licin!!! n sgt bangga n terharu coz ramai yg ckp sedap n cukup rase ok! n dorg siap leh complaint skit yg dorg penah mkn kt sarawak nyer tp x sesedap yg aku masak...huhu...siap dorg ckp yg kt sarawak tue bau rempah beranak! ape rempah beranak tue? aku t'tanye2 jer td mse dorg borak2 tue..lantak la!

sgt happy dpt mengenyangkan perut org...pg nie aku check FB tgk kak zarina ckp kek holiday inn aku wt sedap...yummylicious!! sgt puas hati, t'haru n bangga...alhamdulillah! arinie pn dpt feedback yg baik jgk..

hrmmm...arinie dtg lmbt so kena lek lmbt nie...adehhh! skg br kul 3.57pm ok! aku kena lek kul 5.34pm!! arghhh, lmbt nyer masa b'gerak...aku nk blk n tdo coz pg td aku bgn awal semata-mata nk rebus telur!! hahahaha...

Sunday, October 3, 2010

Mak Ndak sayang Pakcik Shahril ker???

itulah soalan yg t'pacul drpd anak buah aku Hakimi ptg smlm...mmg soalan yg sgt2 x leh blah ok! hahahaha...mse tue tunang aku nie dtg rmh aku kt Nilai ptg smlm coz aku ajak dia pi Nilai 3 nk cari brg tuk wedding kte org...just survey2 brg n harga dlu...

pas blk dr Nilai 3 tue tunang aku lepak kt rmh dlu minum2 ptg coz jd kebiasaan family kte org nie ada minum2 ptg (itu pn klu ada la pisang goreng ker n ape2 yg sesuai tuk mkn ptg la) pas hidang2 air, pisang goreng n kek tue aku pn join sekaki la minum ptg tue..

tetibe tue la secara spontan anak buah aku tue tanye soalan tue "mak ndak sayang pakcik shahril ker?" dlm kepala otak aku nie cmne la budak yg umur 2 thn lbh nie bijak nk tanye soalan peribadi cmtue...hahaha...yg aku, tunang aku n yg lain2 nie ketawa t'bahak2 la pn dgr soalan tue pastu akak aku a.k.a ibu kpd anak buah aku tue m'jwb "sayang bangat!!" hahahaa...aduyaiii...

cte pasal nie t'kenang aku kisah kak aku yg d atas tue mse bujang2 lg...time tue dgn kapel lain la bkn husband dia skg..huhu..kapel dia tue dtg kt rmh nenek aku mkn2! kire sesi kenal mengenali family la nie...pastu anak buah aku nie (anak buah yg lain yer...anak kpd adik ibu aku) mulut mmg leh thn skit...cm org tua la! tgh2 mkn tue dia leh tanye plak kt mamat tue "pakcik nk kawen dgn mak lang ker?" hahahaa...selamba badak dia jer tanye soalan tue dpn semua org...mau nyer mamat tue x blushing n panik kan...adeh2!

bdk2 skg nie mmg advance t'lbh la...agak nyer susu tin skg nie ada campuran pe gak nyer ek smpi dorg cerdik sgt smpi cmtue sekali? hahaha...

**jawapan tuk soalan anak buah aku Hakimi
Mestilah M.Ndak sayang dengan Pakcik Shahril...dia kan my future hubby n my soulmate! huhu....

Laksa Sarawak & Kek Holiday Inn

pas bekpes jer terus siap2 wt kek holiday inn yg kak zarina order! ngeh3x! b'debar wooo coz nk wt tuk org kan kena la wt elok2...tkt x jd, tkt x sedap...cm2 jer yg aku pikir kan tp alhmadulillah b'jaya wt dgn jayanya!

mse raya aritue x jd sgt coz kek tue jd batat (btl ker ejaan tue? hahaha..hentam jer) coz cm2 dugaan mse wt aritue...mse nk pusing aduan tue mesin meletup! nasib baik la ibu aku ada mesin lain yg bw dr sarawak..so, t'tangguh jap nk mencari mesin tue plak...hangin jer time tue dh la pose! penat wooo...pas settle mesin tue bahan2 yg aku nk guna cm mengeras! iaitu milo n horlick...coz aku nie suke yg siapkan semua2 bhn pastu senang terus jer masuk tue masuk nie terus settle! tp akibatnya horlick n milo cm masuk angin so jd keras...dh jd 1 keje plak nk lembutkan blk horlick n milo tue ok! bengang sgt...oh yer lupe, mse dh letak bhn tue bhn nie n bile part nk bahagikan kedua bhgn aku pelik nape gula n susu x masuk lg? tue pn slh satu dugaan nyer sbb nyer ibu aku x tulis pn kt buku resipi dia tue...haishhh, hangin jer! huhu...dh siap jer masak kek tue then kek tue jd batat! cm x brp nk sedap la..huhu

tp arinie wt insyaAllah ok n perfect! coz yg aritue dh jd pengajaran wt aku...lgpn kes raya aritue t'jd coz kes dh lame aku x wt...nk wt tgu raya mau nyer x ingatkan! yg td aku dpt la merasa jgk cmne kek tue ok ke x? manis ke x? coz aduan ada lebih so wt la kt loyang lain skit...manis nyer ok...x manis sgt! bg aku klu manis2 sgt cpt muak! klu ikutkan resipi yg ibu aku tulis confirm kek tue manis giler! tp aku kurangkan gula n susu...so, kire manis tue ok2 la...kelembutan kek pn ok x cm aritue...cm liat jer nk potong...hahaha...ape2 pn pesanan tue kak Zarina sila komen yer ape rase kek tue pd sye! huhuhu

smbil wt kek holiday inn aku wt kuah laksa sarawak! jgn ingat aku terror sgt la nk wt dua2 tue coz kek holiday inn tue guna kukus kena satu lapis satu lapis letak...so, sambil menyambil leh wt kuah laksa yg main campak2 bahan jer pn...xder hal nyer! alhamdulillah, settle jgks! laksa sarawak nie tuk open house HR esok..masing2 wt menu masing2...thn lps aku x wt ape pn tugas aku tukang wt air jer! hahaha...thn nie dh tau masak laksa sarawak nie aku wt la...nk bg kengkawan rase masakan aku yg x la terror sgt memasak pn...

hrmmm...actually aku nie bab masak leh jerrr...tgk resipi ker ape ker pastu masak tp problem aku 1 jer n aku rase tue masalah utama aku jgk la coz aku x reti nk merasa masakan tue...siyes! aku x tau nk rase masakan tue cukup rase masin ker, manis ker...tp nk rase pedas tue aku cpt jer...hahaha coz aku nie w/pn kuat pedas tp bile rase masakan tue mmg terus tgkp kt lidah n mengatakan masakan tue pedas! td masak pn aku suh ibu aku rase! ape2 aku masak pn mesti suh org rase la...

arinie penat sediakan laksa sarawak n kek holiday inn tp puas hati sbb aku wt seikhlas hati aku...insyaAllah, harap2 sedap! hihihi

Badan Manusia Banyak Ulat???

percaya atau tidak dalam badan kita banyak ulat? geli kan? bkn stkt geli tp rase ngeri sbb ulat ada dlm badan kita nie...makoiii, seram sejuk d wtnye!!

korg x caye? jgn ckp x caye korg view la video2 kt youtube b'lambak...tmbh2 plak yg ada resdung! ulat kt lubang idung tue makaiii geli la nk tgk n x t'byg cmne ulat ada dlm badan kita...kot dh jd bangkai tue lain cte la kan...tp nie idup lg pn ada!!

yg lg x leh blah tue br td aku tgk 1 video kt youtube nie...org tue hidup n dlm keadaan sedar...doktor tarik ulat yg ada kt kepala dia! ngeri wooo...

ada bran nk tgk? meh aku kasi link video yg aku tgk kt youtube tue...nk tgk geli ke x geli korg tgk...

http://www.youtube.com/watch?v=XeMx80v9Ukk&feature=related

sila tonton yer! adakah semua nie b'laku sbb pemakanan kita ker? apa2 pun sila jaga pemakanan anda jgn sehingga akibat dpt kencing manis! t'luka skit ssh nk sembuh wooo...b'ingat-ingatlah!

Thursday, September 30, 2010

2 months 17 days

wahhh...pejam celik pejam celik detik yg bersejarah semakin dekat...tinggal 2 bln 17 hari jer lg ok! giler nebes la jgk tp dlm nebes2 tue x sbr jgks...hahaha...nie bkn kes gatal atau miang yer tp kes x sbr nk menempuhi alam perkahwinan plak dgn tunang t'chenta...sudah tentu lebih byk cabaran nya n memikul tggjwb yg lebih besar ok! ingat kawen2 nie main suke2 jer...

esok plak aku nk pi wt ujian HIV dgn tunang aku..moga semua b'jln lancar n cpt settle coz esok kan ari jumaat...cmne nk smpi klinik awal coz tunang aku dh tentu lmbt...nk pi sembahyang jumaat, tempuh jem pas sembahyang jumaat tue...harap2 aku lah org pertama smpi sane coz dh tentu ada org lain jgk yg wt esok..

nk kawen mcm2 stage nk tempuh, dh preggy pn mcm2 stage nk tempuh....dh b'salin pn mcm2 stage nk tempuh...semua nya ada stage2 yg kte kena handle ok! b'sediakah anda utk tempuhi alam perkahwinan? hahahaha...LU PIKIRLAH SENDIRI!!!

Bapa Pukul Anak Kerana Anak Nak Pakai Tudung

Sadis betul...

Aku mengeliat sepuas puasnya. Nasib baik takder siapa nampak cara aku mengeliat. Mahu jatuh saham aku huhu.

Tiba tiba aku teringat kisah semalam. Airmata terus berlinang. Terasa amat sayu dan sedih. Salah ke kalau aku nak pakai tudung? Naper abah tak benarkan? Buat pengetahuan korang, bapak aku ni jenis orang yang sibuk giler. Businessman yang sentiasa sibuk. Mak aku dah takder. Meninggal dunia lama dah. Sedih sangat sangat.

Dari jendela, kelihatan cahaya matahari mula menjeluskan diri ke celah celah langsir tingkap. Jam dah 11:00 pagi. Perut lapar.

Aku bangun capai tuala, masuk bilek mandi.

Lepas mandi, aku belek belek tubuhku pada cermin. Alangkah lebih cantik kalau aku bertudung. Aku nekad! Aku akan protes habis habisan kalau bapa aku tak nak juga bagi pakai tudung. Aku sanggup lari dari rumah. Demi kebaikan yang aku pilih. Lantak la dengan ahli keluarga aku yang lain lain.
Semuanya tak nak pakai tudung! Tapi aku nak!!!!

Aku turun ke bawah. Baru jea nak buka tudung saji atas meja, terdengar bunyi kereta masuk garaj. Aku jenguk melalui tingkap dan nampak bapa aku balik.
Aikkkk, apahal bapa balik awal ni???

Dalam masa yang sama, aku rasa inilah masa yang terbaik untuk desak bapa aku benarkan aku pakai tudung. Now or never!

Bila bapa aku buka jea pintu, aku bersalam dengannya dan tanpa lengahkan masa, aku kata, ""Daddy, cheq nak pakai tudung. Cheq nak!"

Bapak aku terus jegil sebesar besarnya. Macam ada api keluar!
Panggggggggggggggggggg. Bapa aku hayun penampar ke muka aku! Tersepok aku di celah set sofa.

"Aduhhhhhhhhhhhhhhhhhhh....sampai hati daddy! Cheq tau la daddy rasa malu kalau cheq pakai tudung. Salah ke kalau cheq nak tutup aurat cheq? Kalau adik dan abg tak nak...."

Pangggggggggggggggggggg....! Bapaku labuh pelempang ke muka aku sekali lagi sebelum aku abis bercakap.

"Hang jangan nak bagi aku malu naaaa! Hang jangan nak buat pasai! Hang nak pakai tudung buat apa??? Dah 100 kali aku habaq, LELAKI TAK PAYAH PAKAI TUDUNG, LELAKI TAK PAYAH PAKAI TUDUNG!!! Tu la, bila time kelas agama, hang ponteng! Nama hang aku boh "Razali", tup tup lekat jadi ZAZA sahaja! Memang la dalam rumah ni semuanya tak bertudung sebab adik hang tu lelaki! Abang hang pun lelaki jugak!".

Aku yang tersepuk celah sofa, terus menangis terkedu kedu. Dah la sakit kena tampar, kena pelempang. Tudung pun tak dapat jugak.

SALAH KAH AKU? SALAH KAH AKUUUUUUUU! OOOOO tidakkkkkkkkkkkkk!

KWANG3X.. TEKUN BACA HEH , DARI ATAS ....

RELEX LAR BEB .. AKU PUN DA TERKENA

X KAN NAK KENA SORANG2 PLAKKKKKKKKKKKK ....

Tuesday, September 28, 2010

Tersalah Bahasa?

bkn kes t'kasar bahasa, t'lebih bicara cuma t'salah bahasa! itu lah yg t'jd mse Open House Jaring dr pagi td...

nie kes aku jarang dpt jumpe my bff kt branch nie..Nieta n Kak Zarina! Nieta nie org Sarawak so biase aku ckp dgn dia pn speaking Sarawak la pn...tetibe2 tgh2 Kak Zarina yg dh tentu speaking malay biase la pn...huhuu

tgh syok2 cte ape ntah..oh yer pasal gosip Kak Zarina nk kena transfer HQ? mak t'kezut nyah...coz sblm nie Kak Zarina ckp bos dia x kasi...alih2 len cte plak tue yg aku t'kezut smpi t'salah bahasa penggunaan tue...t'ckp bahasa Sarawak plak dgn Kak Zarina...hahaha

x pasal2 jer d tertawakan oleh Nieta...pastu aku pn pasan sendiri yg aku t'slh ckp...mmg t'gelak la pn! aduyaiii...tue yg aku pening tue...dgn sorg ckp Sarawak tetibe tukar loghat nk ckp Malay blk...tue yg t'sasul tue...

Open House thn nie warna mmg colourful meriah la...tp persembahan cm kureng! bkn sbb artis nya suara x sedap tp cm sambutan kureng n dorg pn x nyanyi byk cm thn lps...ape2 pn best sgt coz dpt mkn dgn senang hati...huhu

gmbr2 mls nk ku upload...kot2 rajin nnt aku upload la...lgpn byk guna kamera org lain jer arinie...peace!!

Monday, September 27, 2010

Open House Jaring

esok Open House Jaring tp pesal aku lgsg x b'smgt ek? lesu jer...rase nk MC jer esok adalah...bkn sbb sentap x jd entertainers thn nie...mmg dpt pn jd entertainers thn nie tp cm aku ckpkan mmg aku lgsg x b'smgt thn nie tue yg aku pn tarik diri jd entertainers!

thn nie pn aku x mengikut tema...org lain sibuk2 beli baju nk ikut tema, beli sandle tuk open house...makaihhh, org b'duit leh la! kot aku nie b'duit yg amat bak kata org cop duit blkg rmh tue nk jer aku...g memborong lg semata-mata tuk open house nie tp x kuasa aku der...bkn jaring sponsor pn suh beli baju ikut tema...so, ada aku kesah?

confirm2 esok byk mulut mengata "nape x pakai baju ikut tema?" nk jer aku jwb "ada aku kesah? jaring ada bg duit ker tuk beli baju ikut tema...so, jgn nk byk bunyi yer!" hambik ko..jwpn menusuk kalbu tuk korg2 yg kepochi tue...janji aku pakai baju sudah bkn aku b'bogel pn dtg open house jaring tue...

yg aku bengangkan esok kena dtg awal seawal-awalnya coz nk chop parking...pastu ptg2 confirm2 ko blk awal pn leh jd blk lmbt coz org block kete2 korg...esok parking lot A and B jer org jaring leh parking...so, phm2 jelah kan! kot yg jenis bw kete cm bab*s tue kdg2 abis calar jgk la kete org...bkn leh caya dorg nie pn..

ape2 pn harap2 esok ok jelah tp aku bet la ptg confirm hujan!! hahaha...anyhow, aku blk kul 5 sharp esok coz target smpi ofis sblm kul 8! yeahaaa...sape block kete aku mmg aku horn baik punye...hahaha...giler jaat!

Sunday, September 26, 2010

The House Of The Dead

scary x entry aku ptg nie? xder la scary sgt pn coz tue adalah game yg aku main kt Mines td...klu korg penah g Mines kt tingkat atas sekali tmpt main game tue!

w/pn dh umur org ckp dewasa tp aku mmg giler2 skit bab2 main game nie n my fiance pn suke jgk...kire ada chemistry tuk lain game sesame la kan! haha...setiap kali kte org g Mines confirm penutup nya g main game kt atas tue...giler seronok la kan..yg pasti kte org aim game The House Of The Dead nie...

main mule2 dlu x terror gak sll x smpi stage yg jauh pn...plg jauh pn stage 2 jer...tp aritue (not sure bln brp) kte org dpt b'thn smpi stage 3...ada peningkatan la! mmg besh la...so, td aku g dgn akak n anak buah aku 2 org...dorg g main tmpt budak2...mula2 aku teman la sekali tp bosan la plak...aku usha2 la game tue ada org main x...tgk line clear..ape lg aku g la layan game tue sorg2

w/pn main secara solo tanpa partner aku, my fiance! aku still dpt b'thn smpi stage 3 ok! jgn pandang aku sebelah mata jer...smpi abis la token yg aku tukar tue...mmg puas hati la tp ikutkan lg puas hati klu aku dpt bw blk game tue kt rmh..confirm aku x ngadap laptop lg dh...ngadap game tue jer kang...hahahaa

ape2 pn ada 1 game nie smpi skg aku jeles klu tgk org main game tue not sure ape nama game tue tp mesti game nie famous kt tmpt2 game coz game tue jd tumpuan org ramai..yg game menari2 tekan button kt bwh guna kaki tue...ntah ape nama game tue gak nyer..td ada sorg mamat tue main...dlm usia 30an kot...best jgk dia nari td...bile la aku nk mencube game tue plak..confirm leh kurus, exercise!

arinie sgt best spend time dgn anak buah aku...mmg rapat dgn dorg coz dlu aku menumpang kt rmh akak aku tue...bak kata mak aku, aku nie 2nd mum dorg la...ngeh3x! tp rapat2 pn klu nk kena marah tue kena marah jgk la kan...hahaha

sekian tuk entry arinie!

**x sbr Open House Jaring ari Selasa nnt...huhu

Saturday, September 25, 2010

Salah Tarikh Open House!!!

itulah yg terjadi pd aku arinie ok! t'slh tarikh open house sorg member nie! punye la confident gtau kt my fiance pasal open house member nie...then kami selitkanlah open house tue dlm agenda kami arinie...

dlm kul 12 lebih br gerak utk agenda kami arinie slps my fiance ada keje pg tue...tp kena g site dlu sbb my fiance kena keje plak! nasib baik la kt area Damansara tmpt yg kami tujui jgk! naik mengantuk yg t'amat la menunggu my fiance wt keje kt site dh la tmpt tue sejuk yg amat...menggigil jer rase!

pastu kami terus ke kedai mak my fiance coz my fiance nk ambik kad kahwin adik dia tuk rujukan peta dlm kad kahwin tue..x lame pn kt sane then kte org terus gerak utk agenda utama kami kt Puchong

smpi kt Puchong kami settlekan agenda utama tue cpt lgpn dh aim kad kahwin tue dlm website lg...so, isi borang n bayar deposit jer! lgpn kebetulan ramai gak org dtg kt ctu arinie...dh settle tue cpt2 la gerak g open house member aku tue kt Puchong jgk..mse tue kul 5 ok n kami b'dua hanya mkn roti tgh hari tue sahaja!! giler punye lapar la..

smpi jer area rmh member aku tgk xder org!!! plus rmh tue pintu t'tutup kemas lgsg x nmpk org...then my fiance suh check msg dia tgk tarikh rupe nyer tarikhnya pd 2 OKTOBER 2010...d ulangi...2 OKTOBER 2010!!! hahaha...my fiance gelakkan aku jer sbb salah tarikh open house tue..nasib baik la dia x marah biaselah org klu lapar nie mudah marah...tp dia cool jer! sian nyer dia ngantuk n penat

so terus la ke Bangi open house member HR aku..alhamdulillah, selamat smpi kt rmh tue n bkn slh tarikh, slh rmh or whatever! hahaha...pukul 6 lebih smpi n kami b'dua terus melantak!! inilah yg memalukan bg aku coz aku 3 kali tmbh kot...mmg balas dendam la..hahaha

ermmm, b'akhirnya agenda arinie! sgt penat yg amat w/pn x b'jln ape pn...just dlm kete jer pn tp mmg penat! sian my fiance pas abis agenda kte org kul 8 td dia terus ke ofis coz kena keje lg..dia standby minggu nie...it's ok my fiance, for our future! thank you...keje elok2 yer...love you so much!

Mari Menimba Ilmu Agama

mari kite b'sama2 menimba ilmu agama tp bkn drpd aku la kan coz aku pn byk x btl nyer...so, aku nk suggest kt member2 tuk add ustaz nie kt fb n tgk la video2 nie...mmg ilmu2 yg sgt b'guna tuk jd panduan kte...insyaAllah...

http://www.facebook.com/pages/Ustaz-Mohd-Kazim-Elias/125074957541518?ref=ts

renung-renungkan dan selamat beramal! kte akan sentiasa cuba b'ubah utk menjadi insan yg lebih b'guna bkn sahaja utk duniawi tetapi juga utk akhirat...wassalam!

Friday, September 24, 2010

Bayi 3 bulan maut tercekik susu?

yes, benda nie b'laku ketika baby tue tgh menyusu secara bersendirian! innalillah...simpati pd keluarga arwah...

itu lah yg sbnrnya yg aku tktkan w/pn aku blm b'kawen n blm ada anak lg ok! tp benda nie kte kena pikir jgk dr skg tuk persediaan akan dtg...aku pn ada kisah benar drpd adik aku sendiri...dia keje kt 1 tmpt asuhan budak2 nie la kan...aku pn x sure brp org yg d jaga mereka...ttp pekerja hanya adik aku n sorg lg org indon! dorg nie d tugaskan menjaga baby yg usia dlm 1 thn ke bwh...sorg jaga 5 baby x silap aku...

w/pn adik aku nie actually bab ngurus baby mmg liat tp sbnrnya leh jgk la wt cume mls jer tp kt tmpt kerja dh tentu mesti wt jgk kan! tp org indon tue perghhh...dia jaga baby mmg teruk..melalak la baby tue cmne pn lgsg dia x peduli pn...x ambik kisah pn baby tue nangis lapar ker sakit perut ker..pastu penah jgk adik aku tgk org indon tue pegang baby kt kaki budak tue jer...sebelah kaki sahaja ok! makna nya dlm keadaan kepala baby kt bwh n dia pegang sebelah kaki baby tue jer..

helloooo baby nie tulang blm cukup kuat...klu slh cara leh t'cedera d wtnye...nnt drpd anak org elok sempurna x pasal2 jd cacat plak! klu aku dpt org tue mmg aku sula org tue...cube anak ko org wt cmtue cm gak nyer? ko suke ker?

actually kes tmpt asuhan nie mmg byk gak aku dgr lum lg yg byk kes yg org2 luar sane x laporkan ker...mmg seriau la! so, cmne la gamaknya klu aku ada anak nnt...x kan nk benti keje? klu kewangan mampu klu sorg jer keje xpe tp kehidupan skg nie mmg x leh la klu x dua2 keje...klu nk cari tmpth asuhan nie mmg kena cari tmpt yg btl2 la...yg dorg pn anggap anak kte cm anak dia sendiri...cm akak aku punye pengasuh tp akak aku nie hntr kt rmh org jer bkn cm org2 kaya hntr tmpt mahal2 tue...tp alhamdulillah family tue jaga anak2 buah aku elok2 jer n anggap cm keluarga sendiri gak..

so, moral of the story...fikir2kanlah n renung2kanlah! penat mengandung 9 bulan...mengendong ke hulur ke hilir, jaga baby tue kang x pasal2 dia pegi begitu sahaja atas kesilapan org! yups, ajal maut d tgn Tuhan tp kte perlu mengambil langkah b'jaga-jaga! wassalam!

Tomorrow Activity!

agenda nie spttnya dh d laksanakan ari Sabtu lepas tp my fiance kena keje n esok pn kena keje jgk sbnrnya tp dia keje pg jer so mybe tgh hari br gerak melaksanakan aktiviti kami...huhu

esok nk pi tempah kad jemputan kawen...itu agenda utama! agenda lain2 adalah 3 open house! kt ampang kwn my fiance, kt puchong member aku n kt bangi colleague aku...yg kt ampang tue cm pegi jelah kot yg dua tue lg x tau la...tgk la angin my fiance esok rajin b'jln ke x...huhu..klu aku layan jer...bkn sll kan g rmh dorg time raya nie jelah pn..n plg best nyer sbb leh MAKAN!!! bkn melantak yer...mkn sekadar menjamah coz mesti dorg2 yg wt open house nie wt mknn yg b'lainan yg mybe kte jarang2 dpt mkn..time nie la leh mkn...

haishh aku nie selera besau btl padahal nk jaga bdn nie...hahaha...kemain jaga bdn tp x tau la kurus ke x..bak kata org nk kurus nie bkn senang tp nk gemuk mmg mudah...melantak pg ptg siang mlm pn tarak hal...nk kurus nie mau sakit jiwa d wtnyer...d sekat2 mkn byk ke ape ker tp nk turun 1 kg tue bagaikan 10 thn kena diet...huhu...sape time b'diet skg nie phm la kot..

ok2...aku dh out of topic ok! ok then, happy wiken kengkawan...semoga sentiasa bahagia d samping org2 yg t'syg...peace! love ya...muahhsss

Thursday, September 23, 2010

Persamaan antara kucing dan lelaki

anda tahu apa persamaan antara kucing dan lelaki? huhu...jom mari kita baca info di bawah untuk ketahui persamaannya!

Jika anda mahu MEMAHAMI lelaki, cuba lah baca sampai habis...
Lelaki ini boleh diibaratkan seperti seekor KUCING JANTAN. Mengapa?

1) Kucing jantan suka dibelai.
~ Ya, memang lelaki suka sangat dibelai oleh perempuan, tak kira la awek ke, isteri ke, ibu ke...
Memang mereka suka dibelai tetapi AWAS, mereka mungkin akan mencakar anda jika anda mengasarinya. Jadi berlembut la dengan lelaki. Mereka tak suka yang wanita kasar.

2) Kucing jantan kuat makan & cepat lapar
~ Kucing memang kuat makan & akan mudah menjadi cepat lapar. Jadi, paham ajelah, bukan setakat makanan sehariannya aje yang perlu dijaga, "makanan" batinnya juga perlu dicukupkan. Jadi, jagalah makan minumnya.

Seorang suami suka masakan isterinya. Kepada yang bertitle Girlfriend, belajarlah masak dari sekarang. Yang bertitle isteri, masak lah untuk suami jika tidak mahu dia mencari lain. Jika tak tahu, belajarlah. Tak sia-sia kalau tambah ilmu rumahtangga ni.

3) Kucing jantan kuat tidur
~ Lelaki memang kuat tidur (tp ada juga yang jenis tak kuat sngt, tp bilangannya amat sikit). Dan kerana itu, bagilah peluang kepada lelaki untuk tidur secukupnya, jika tidak, ada yang akan mengamuk lebih teruk lagi jadi seperti kucing, dia tidak akan mengamuk tetapi akan beralih tempat tidur. Anda mahu suami anda beralih tempat tidurnya ka? Jadi, jangan kacau time dia tidur.

4) Kucing jantan kuat merayap
~ Lelaki juga sama seperti kucing (selalunya lah).. Mereka gemar merayap & melepak, selalunya dengan kawan2 (ni tak sama dengan kucing). tetapi sebagai penjaga kucing, selalunya kita akan melepaskan kucing kita keluar, kerana kita tahu dia akan pulang sendiri. Begitu jugak lelaki. Agak sama kan???

TETAPI, jika kucing mahal/baka baik, selalunya kita akan mengurungnya di dalam sangkar kan. Cuba kita lepaskan dia, confirm dia akan lari sebab dah jumpa kebebasan. Kesimpulannya, janganlah "kurung" lelaki.

5) Kucing jantan mahal/baka baik makan Friskies, kucing jantan kampung makan ikan lauk nasik
~ Sama cam lelaki, ada lelaki tastenya camni, ada lelaki tastenya camtu. Kita kena faham taste lelaki itu dahulu, sebelum kita buat satu relationship dengan dia. Kite kena saling memahami.

6) Kucing jantan tak suka dipaksa
~ Ermmm, ni memang sangat2 betul. Sama cam lelaki, lelaki ni amat pantang dipaksa. Dia paksa tak ape, (tengok kucing, dia akan mengiow kat tuannya selagi tak dapat makanan). Macam kucing, kita takleh paksa dia tidur, takleh paksa dia makan & takleh peluk dia dengan paksa.. Nanti kena cakar babe!!! Janganlah memaksa lelaki.

Bagi dia space dia tp dalam masa yang sama pantau. Jangan sampai dia main kayu 3 plak.

7) Kucing jantan ada perasaan ingin tahu (curiosity)
~ Kalau kucing suka melihat benda-benda pelik dan lari untuk memegangnya, samalah dengan lelaki. Mereka suka mencuba benda yang baru dan benda yang tak pernah mereka rasa. Tengok sahaja Mat Gian, lebih 85% adalah org lelaki. Lelaki ni kan ada otak kan.... Lu pikirlah sendiri mana yang baik dgn yang buruk kan.

8) Kucing jantan akan merebut kawasan mereka
~ Ini selalu dalam kes lelaki samseng la ataupun Along. Nak rebut2 kawasan. Mereka nak tunjuk ego mereka. Biasalah lelaki ni mesti nak tunjuk ego mereka. Layan!!!!

9) Kucing jantan ada yang ego/buat bolayan kat tuannya/org sekeliling
~ Kucing juga ada ego mereka. Tengok kalau kita panggil ia, "miow, miow mari sini", (kalau time ia tak lapar), mampus ia nak datang kat kita. (lainlah kalau memang kucing tu dengar kata/educated) . Kalu kita kejar, ia akan lari. Macam lelaki jugak, makin dikejar, makin dia nak lari dari kita. Nama pun lelaki, mereka takkan nak tunduk, lebih2 lagi kepada perempuan. For sure anda kenal lelaki anda, guna la bermacam cara untuk lembutkan hati mereka. Tapi bukan minta mereka tunduk dengan kita ya.. Mereka perlu dihormati.

10) Kucing jantan takkan pernah setia kat seekor kucing betina
~ Kalau diikutkan ini tak berapa sama, tp ada persamaannya. Ikut kajian, hampir 78% (berdasarkan majalah Cleo keluaran bila ntah), lelaki takkan akan kahwin dengan girlfriend pertama dia (pls note: secara specificnya bukan cinta pertama tp first girlfriend pertama dia). Begitu juga dengan lelaki yg modern (of coz) dan bkn yang conservative, selalunya tidak akan berkahwin dgn first girlfriend dia. Tetapi ada juga la species lelaki yang memang setia pada yang satu dari girlfriend pertama & jenis taknak tukar-tukar girlfriend/isteri (yang tu tak ikut perangai kucing la).

fikir-fikirkanlah.......